Cambray no diu si implantarà el 25% de castellà
Es compleix el termini perquè Educació acusi rebut de la sentència
El conseller es remet a un nou marc normatiu
Avui acaba el termini de deu dies que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar al Departament d’Educació perquè aquest es doni per assabentat de la sentència ferma que imposa el 25% de castellà a tots els centres educatius. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va explicar ahir en una entrevista a Ràdio 4 i La2 que farà “un acusament de rebut conforme hem rebut la notificació”, però no va especificar si acatarà la sentència. El TSJC va declarar la sentència ferma el 20 de gener, un cop el Tribunal Suprem no va admetre el recurs presentat pel Departament d’Educació. El TSJC va donar al departament deu dies a partir de la notificació per acusar rebut de la sentència i per indicar quin serà l’òrgan responsable del seu compliment, un termini que es compleix avui. A partir d’aquí, Educació té dos mesos per executar-la. Si exhaureix el termini sense fer-ho, el Ministeri d’Educació, que va ser la part demandant –la denúncia data del 2015, quan era ministre el popular Juan Ignacio Wert–, en pot demanar l’execució forçosa. També ho podria fer qualsevol persona o entitat que se senti perjudicada si el TSJC li reconeix la legitimitat per fer-ho.
Segons va explicar el conseller: “Lluitarem amb totes les nostres eines contra una sentència tan absurda que es basa en una llei derogada”, en referència a la Lomqe, coneguda popularment com a llei Wert. Hi va afegir: “El departament farà tot el que ja teníem previst, que és un nou marc normatiu per refermar el model d’escola catalana”, un cop s’analitzi l’ús del català als centres educatius, ja que s’ha constatat que ha davallat en els últims anys. Com ja ha manifestat repetidament, el conseller va afirmar que l’ensenyament de les llengües “no va de percentatges, va de pedagogia”. I encara més amb un model que ja defuig la parcel·lació de les assignatures i que el departament vol estendre el curs vinent amb un currículum més competencial a primària i secundària, que respon al desplegament de la Lomloe. L’esborrany del currículum preveu un 20% d’hores per a què les escoles les gestionin de manera autònoma, però això “no farà variar el model”, que garanteix el domini del català i el castellà i que els centres adaptin l’aprenentatge en funció del seu entorn sociolingüístic. “Seguim en la mateixa línia”, va dir. La Lomloe no parla del castellà com a llengua vehicular, com sí que feia la llei Wert. El percentatge del 25%, però, és una decisió judicial.
Gonzàlez-Cambray no va especificar en quin nou marc normatiu treballa. Tampoc què li ha comunicat la ministra d’Educació sobre les intencions del ministeri a l’hora de demanar l’execució de la sentència. “Som davant d’un model d’èxit i refermarem aquest model amb un nou marc”, un model en què, va recordar, “el castellà és present a les escoles”.