Benet XVI demana perdó i nega haver tapat els abusos
La investigació de l’Església alemanya afirma que coneixia casos de sacerdots agressors quan era arquebisbe
El govern espanyol veu com una “oportunitat” per a l’Església que cooperi en una comissió
La investigació sobre abusos sexuals en el si de l’Església catòlica que impulsa la Conferència Episcopal d’Alemanya va propiciar ahir que el papa emèrit demanés perdó per les agressions. No obstant això, Benet XVI ha aprofitat per negar que hagués mentit en l’informe que va enviar a la comissió. L’informe de 1.700 pàgines elaborat per un equip d’advocats per encàrrec de la Conferència documenta centenars de casos d’abús, entre el 1945 i el 2019. En aquest “balanç d’un horror”, com el qualifiquen els advocats, s’investiga també quatre casos de sacerdots pederastes que Benet XVI hauria silenciat quan era l’arquebisbe de Munic (1977-82) i que l’informe afirma que coneixia.
Benet XVI, amb 94 anys i delicades condicions de salut, però amb totes les facultats mentals intactes, va fer públic ahir en la carta: “Tan sols puc expressar a totes les víctimes d’abusos sexuals la meva profunda vergonya, el meu gran dolor i la meva sincera petició de perdó.” Davant els “últims dies de la vida”, Joseph Ratzinger hi afegeix: “En totes les meves trobades, especialment durant els meus nombrosos viatges apostòlics, amb víctimes d’abusos sexuals per part de sacerdots, he comprès que nosaltres ens veiem arrossegats a aquesta gran culpa quan la descurem o no l’afrontem amb la necessària decisió i responsabilitat. Com ha succeït i succeeix amb massa freqüència.” Respecte als casos investigats quan era arquebisbe, només reconeix un “error” que “no va ser intencionat i espero que sigui disculpable” respecte al trasllat d’un sacerdot acusat de pederàstia, que va repetir posteriorment els abusos. Benet XVI afirma sentir-se “sorprès” perquè considera que se l’ha presentat “com un mentider”. La carta conclou: “Aviat m’enfrontaré al jutge definitiu de la meva vida... Tinc un estat d’ànim alegre perquè confio fermament que el Senyor no és tan sols un jutge just, sinó també l’amic i el germà.”
Reticències a l’Estat
En paral·lel, a l’Estat espanyol va prenent forma la creació d’una o dues comissions d’investigació dels abusos a l’Església, després que ERC, EH Bildu i Podem ho reclamessin al Congrés. La Conferència Episcopal Espanyola té reticències a col·laborar en les investigacions, i els socialistes prefereixen que es portin a terme a través d’una comissió tutelada pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo.
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va afirmar ahir que “no dubta” que l’Església acabarà cooperant en la comissió de Gabilondo: “És una oportunitat que sabran aprofitar, segurament”. Unides Podem va manifestar ahir que considera que totes dues són compatibles: que Gabilondo elabori un informe i que després el presenti al Congrés, però també va avançar que, si no hi ha acord amb els socialistes, retirarà el suport a la parlamentària. Algunes víctimes critiquen el PSOE perquè consideren que pretén una investigació controlada per evitar el xoc amb l’Església.