Societat

L’escola en català té el suport del 76% dels ciutadans

La defensen el 95% de catalanoparlants mentre els castellanoparlants estan dividits entre partidaris i contraris

El 78% veu adequat o insuficient l’ús del català a l’escola i el 22%, excessiu

El model d’escola amb el català com a llengua vehicular continua tenint l’acord majoritari dels ciutadans. Tres de cada quatre enquestats aquest desembre pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat estan d’acord amb l’anomenat model d’immersió que estableix el català com la llengua de l’ensenyament excepte en les matèries de llengua i literatura castellanes i les d’altres idiomes –en anglès, per exemple, s’imparteix, a més de gramàtica, alguna assignatura de ciències.

Però l’enquesta evidencia una diferència clara en l’opinió sobre el model segons la llengua amb què s’identifica el parlant. Mentre que el 95% dels catalanoparlants defensen el model, els castellanoparlants estan dividits en dues meitats –el 50% estan a favor que el català sigui la llengua vehicular a escoles i instituts, però el 50% restant hi estan en contra. També hi estan majoritàriament a favor els parlants que es consideren bilingües (78%) i els parlants d’altres llengües (88%).

Tenint en compte que l’enquesta, realitzada el desembre, fa una anàlisi sociopolítica de les qüestions preguntades, apareixen les diferències ideològiques segons el partit que s’hagi votat. Així, donen suport al model d’immersió més del 95% dels votants d’ERC, Junts, CUP i Catalunya en Comú, mentre que ho fan també el 64% dels votants del PSC. En canvi, el 92% dels votants de Vox hi estan en contra, amb el 77% dels votants de Ciutadans i el 71% dels votants del PP. Pel que fa a l’ús del català a l’escola, el 58% dels 1.929 enquestats entre el 23 i el 28 de desembre consideren que és l’adequat, mentre que el 20% el consideren insuficient. Per contra, un 22% de ciutadans el troben excessiu.

L’enquesta també pregunta sobre els canvis d’ús de la llengua pròpia en ser interpel·lats en l’altra de les dues cooficials a Catalunya, i els resultats també estableixen diferències. Mentre el 59% de catalanoparlants admeten que canvien al castellà quan se’ls dirigeixen en aquesta llengua, és el 41% dels castellanoparlants els que canvien al català si se’ls dirigeixen en aquesta llengua. En una escala de 0 a 10, la mitjana dels castellanoparlants consideren de mala educació (6,45) respondre en català si se t’adrecen en castellà, mentre que no ho veu així si es dona el cas contrari (2,8). En canvi estan per sota de la mitjana tant els catalanoparlants que consideren de mala educació parlar català quan se t’adrecen en castellà (3,8) com parlar castellà quan se t’adrecen en català (4,6).

L’enquesta també ratifica el consens majoritari a favor que el català sigui requisit per als funcionaris públics –ho defensen el 72% dels enquestats, el mateix percentatge que està a favor de promoure el català amb campanyes públiques–. En canvi, baixa fins al 59% el percentatge d’enquestats que estan a favor d’establir una quota de català a les plataformes audiovisuals mentre que el 41% hi està en contra. Un percentatge entremig (67%) dona suport a l’etiquetatge en català.

La nova enquesta del CEO pretén analitzar les actituds sociopolítiques dels ciutadans respecte a qüestions d’interès actual com la política lingüística, el model pedagògic, la gestió de la covid-19 o el canvi climàtic. Amb una metodologia que varia aleatòriament els enunciats d’una pregunta per conèixer l’actitud de l’enquestat segons quin sigui l’enunciat.

LES XIFRES

7,5
sobre 10
és la mitjana d’acord amb la distribució homogènia entre centres de l’alumnat amb menys diners.
58
per cent
no està d’acord a apujar els impostos als combustibles tot i que el 61% veu prioritari el canvi climàtic.
85
per cent
estava d’acord amb l’exigència del certificat covid-19 als establiments d’oci nocturn.

Model d’escola, vacunació obligatòria i canvi climàtic

Pel que fa a model pedagògic, mentre que el 57% dels enquestats són partidaris de l’ensenyament per competències i el treball per projectes, el 27% són partidaris del model clàssic d’aprenentatge de coneixements i memorització, mentre que el 17% no tenen una posició presa sobre el debat. Hi ha acord (7,5 sobre 10) que s’ha d’homogeneïtzar la distribució entre centres de l’alumnat de nivell socioeconòmic més baix, però es redueix un punt quan es pregunta per l’alumnat immigrat (6,5). D’altra banda, el 61% consideren una prioritat la lluita contra el canvi climàtic, però mentre la majoria aposta per les energies renovables encara que tinguin impacte territorial, també són majoria els que no estan d’acord a apujar impostos als combustibles ni posar peatges. Pel que fa a la covid-19, el 68% serien partidaris de la vacunació obligatòria i la majoria ho era del certificat covid en l’oci nocturn, restauració, teatres i cinemes o centres esportius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.