Societat

El Govern sosté que va evitar 6.478 desnonaments i va ajudar 66.610 famílies a pagar el lloguer el 2021

Cervera critica el “biaix recentralitzador” del govern espanyol i demana que abordi els problemes estructurals

Els programes d’habitatge del Govern van evitar 6.478 desnonaments amb una despesa de més de 14 milions d’euros i van ajudar 66.610 famílies a pagar el lloguer el 2021. En aquest cas, es van destinar 125 milions d’euros.

Així ho ha explicat aquest dijous la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que també ha carregat durant contra el govern espanyol per “envair les competències” catalanes. En aquest sentit, ha lamentat que el “biaix recentralitzador” estigui “posant en risc” les polítiques que està portant a terme l’executiu, i ha demanat que abordi els problemes estructurals, com l’emergència de l’habitatge o els desnonaments.

Cervera també ha reclamat més recursos, així com la capacitat per establir criteris territorials propis. “Vol utilitzar-nos de gestoria”, ha reblat.

Tal com ha explicat el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, la mitjana dels ingressos dels ajuts que reben les famílies està al voltant dels 11.700 euros, amb una mitjana d’edat de gairebé 50 anys. “No es tracta d’una situació d’accés al lloguer, sinó de persones que s’han trobat atrapades en una situació de risc residencial”, ha declarat.

Pel que fa a la resta de programes del Govern, el departament ha destacat el Reallotgem –un programa per llogar pisos privats buits amb l’objectiu d’allotjar les famílies que tenen un informe favorable de la Mesa d’Emergències– que ja compta amb 202 habitatges adherits. També ha realçat que durant el 2021 es van adquirir 339 pisos per tanteig i retracte amb una despesa de 21 milions.

Crítiques a la llei estatal

La consellera ha valorat el projecte de llei estatal de l’habitatge, qualificant-la de “regressiva” respecte de la normativa catalana. Així ha subratllat que si no es rectifica en el tràmit al Congrés, demanaran “un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries i es recorrerà al Tribunal Constitucional”. Cervera ha aprofitat també per alertar la proximitat del final de la moratòria de desnonaments –el 28 de febrer, i ha demanat allargar-la i “replantejar la llei”–.

La consellera ha reclamat més recursos a l’Estat per a habitatge en general i, en concret per les noves ajudes destinades als joves que s’han impulsat des del govern espanyol, les quals ha recordat que s’hauran de gestionar des de la Generalitat.

Cervera ha explicat que no hi ha “cap mena de criteri” que ajudi en la redistribució d’aquests diners i ha titllat el mateix repartiment “d’injust”. “En el cas de Catalunya, es rebrà un 14,5% del fons conjunt, tot i tenir un 17% de la població jove”, ha apuntat. Així doncs, el departament preveu, que les ajudes puguin beneficiar uns 9.500 joves.

Finalment, i en la mateixa línia, s’ha pronunciat el secretari d’habitatge que ha criticat la davallada de recursos del govern espanyol. “El Pla d’Habitatge estatal 2022 – 2025 pretén que, amb els mateixos i escassos recursos dels darrers anys, apliquem obligatòriament i prioritàriament uns programes d’acord amb el seu format, deixant sense llibertat d’acció a la Generalitat”, ha lamentat. També ha recordat que les aportacions han passat de 120 a 50 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.