Eines a disposició dels veïns de Girona per plantejar-se l’ús de l’energia geotèrmica
És una iniciativa de Ajuntament i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya que s’emmarca en una prova pilot europea per impulsar energies renovables
L’àrea del Gironès té un potencial apte per a la utilització de l’energia geotèrmica. Per fer-ne difusió l’Ajuntament de Girona i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han posat a disposició de la ciutadania una eina per avaluar la possibilitat d’implementar sistemes d’energia geotèrmica en instal·lacions de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària de fins a 70 kW. Concretament, el programa permet dimensionar un camp de captació geotèrmic; estimar les càrregues i la demanda tèrmica de diferents tipus d’edificis i per a diferents sistemes de distribució; calcular els coeficients de rendiment de la futura instal·lació i la producció mensual d’energia tèrmica o fer una anàlisi econòmica i ambiental comparant la solució geotèrmica amb altres fonts d’energia.
La iniciativa s’emmarca en la prova pilot d’àmbit europeu GeoERA MUSE (Management Urban Shallow geothermal Energy), per impulsar l’explotació i gestió dels recursos geotèrmics superficials en 14 àrees urbanes i periurbanes de diversos estats membres de la Unió Europea. A Catalunya, el pla pilot s’ha aplicat a l’àmbit urbà i periurbà de Girona, Salt i Vilablareix.
Potencial al Gironès
Gràcies al projecte MUSE, s’ha pogut caracteritzar i mostrar en mapes el comportament tèrmic del subsol i obtenir dades dels paràmetres tèrmics principals que intervenen en l’estimació del potencial geotèrmic superficial de cada àrea participant. Segons els resultats obtinguts, l’àmbit de Girona, Salt i Vilablareix, i també els termes de Sant Gregori, Bescanó i Fornells de la Selva, presenten un potencial geotèrmic significatiu per a sistemes d’intercanvi de calor verticals.
El projecte es va presentar aquesta setmana a Girona en un acte presidit per l’alcaldessa, Marta Madrenas; el director dels Serveis Territorials i de Polítiques Digitals i Territori, Pere Saló, i el director de l’ICGC, Jaume Massó.
Les dades recollides que es posen a disposició de la ciutadania es poden consultar a través dels enllaços XEGCat , MUSE i també del programari Geo-SIV .
Xarxa d’estacions geotèrmiques
La informació que es posa a disposició de la ciutadania s’ha obtingut a partir de la Xarxa d’Estacions Geotèrmiques de Catalunya (XEGCat), que permeten mesurar dades científiques sobre el comportament tèrmic del terreny, com ara la temperatura del subsol o la pressió de l’aigua i, d’aquesta manera, calcular la possibilitat o no d’implementar l’energia geotèrmica. A l’àrea de Girona s’han implementat un total d’11 punts de nova construcció i s’han habilitat 11 punts addicionals preexistents.