Societat

La patronal del vi celebra la rectificació de l’Eurocambra

Reivindica, també, els beneficis d’un consum moderat

L’AVC fa una crida a aprofitar el debat sobre les etiquetes per fer pedagogia entre els consumidors

L’Associació Vinícola Catalana (AVC) ha celebrat que l’Eurocambra finalment no plantegi etiquetar el vi amb advertències sanitàries sobre el càncer, i que s’hagi optat per proposar indicacions a favor d’un consum moderat i responsable. El secretari general de la patronal, Toni Cruces, ha lamentat a l’ACN que s’estava “criminalitzant” un producte amb una visió “massa simplificada”, i ha defensat que el vi pot ser beneficiós per a la salut sempre que no se’n faci un consum abusiu. Cruces ha recalcat que l’alcohol de les ampolles de vi forma part d’una fermentació natural “en una ampolla on hi ha un 80% d’aigua i altres elements minerals”. Des de l’AVC demanen aprofitar el debat sobre les etiquetes per fer pedagogia entre els consumidors.

“El plantejament inicial de l’informe que s’havia de votar al Parlament Europeu era molt perjudicial per al nostre sector”, ha lamentat Cruces, que ha recordat el pes que té la vitivinicultura al conjubt de l’economia: “Els milers de pagesos de Catalunya que cultiven la vinya durant nou mesos i que després fermenten el producte de forma natural, no en tenen cap culpa”, ha afegit.

Un cop aprovada l’esmena que elimina les advertències sanitàries que vinculen les begudes alcohòliques amb el càncer, des de l’AVC es mostren més “tranquils” tot i que també lamenten que “es perdi l’oportunitat de promoure bones accions informatives cap al consumidor”. Cruces ha precisat que “no es tracta de fer creure als clients que el vi pot arribar a ser un medicament” però creu que “cal informació per divulgar les bondats d’un consum moderat”. Ha recordat que hi ha “nombrosos estudis” que ho avalen.

En aquest sentit, ha aplaudit que finalment la proposta de l’Eurocambra passi per demanar que les futures etiquetes del vi recomanin aquest consum “responsable”, i confia que l’informe final que es vota aquest dijous així ho recollirà. Cruces ressalta que la patronal “està d’acord que un consum abusiu pot ser perjudicial”, alhora que insisteix que això és extrapolable a nombroses aliments ingerits en excés.

La patronal recorda que el sector del vi al conjunt d’Europa fa anys que treballa el projecte ’Wine In Moderation’ per promoure el consum responsable, mentre a nivell de l’estat espanyol els cellers tenen un codi d’autoregulació que treballa en el mateix sentit i fomenta la part més beneficiosa del producte en el marc de la dieta mediterrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.