Salut

Més de 10.000 demències identificades en 15 anys

La incidència de la malaltia a la regió sanitària se situa en 6,1 casos per cada 1.000 habitants de més de 65 anys

D’aquests, un 54,6% són casos diagnosticats de malaltia d’Alzheimer

El registre de demències de Girona (ReDeGi), gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), ha comptabilitzat, des dels seus inicis, ara fa quinze anys, 10.043 casos de demència a la regió sanitària de Girona. Aquest dispositiu de vigilància epidemiològica que vincula els hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina del parc hospitalari Martí i Julià de Salt, i els hospitals comarcals d’Olot, Campdevànol, Palamós, Figueres, Blanes i més recentment també el de Calella de Mar, té per objectiu aportar a la regió sanitària de Girona informació directa de la incidència de demència a la xarxa pública d’hospitals i de les seves característiques, com ara els subtipus de la malaltia o la seva gravetat en el moment del diagnòstic.

Segons les dades recollides, la incidència de la demència (casos diagnosticats de nou) a la regió sanitària de Girona se situa en 6,1 casos per cada 1.000 habitants de més de 65 anys. D’aquests, el 54,6% són casos diagnosticats de malaltia d’Alzheimer, el subtipus de demència més freqüent, seguits de la patologia mixta amb component vascular. Aquest diagnòstic és un dels que més s’han incrementat al llarg dels anys, afavorit, per una banda, per la millora a l’accessibilitat de les proves de neuroimatge i també associat a un envelliment de la població. Aquesta realitat sociodemogràfica ha comportat un increment d’1,85 anys en la mitjana d’edat en el moment del diagnòstic al llarg d’aquests 15 anys.

Fase lleu de la malaltia

D’acord amb els casos registrats, el 61,6% dels diagnòstics de demència s’han fet en la fase lleu de la malaltia, que és quan els símptomes de deteriorament cognitiu comencen a ser evidents i comporten interferències en la realització d’activitats instrumentals de la vida diària. Un 30,2% de casos han estat diagnosticats en una fase moderada de la malaltia, que ja comporta una major dependència, i el 8,1% restant en una fase greu. Els símptomes comencen a aparèixer a l’entorn de 2,5 anys abans del diagnòstic, tot i que hi ha subtipus menys freqüents en què el diagnòstic de demència pot arribar fins a tres anys més tard, com és el cas de les demències frontotemporals (3,2 anys). Aquest fet s’ha associat a una edat d’inici precoç (un 13,8% abans dels 65 anys) i un curs evolutiu que es pot confondre amb altres trastorns psicològics. El 84,2% de les persones a les quals s’ha diagnosticat demència han estat derivades del seu centre d’atenció primària.

Dels 10.043 casos registrats fins al desembre del 2021, el 62,6% eren dones amb una mitjana d’edat de 80,9 anys, gairebé dos anys més que els homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.