Medi ambient

Les obres de la segona fase de la planta de Pedret, adjudicades

El centre de tractament de residus de l’Alt Empordà es completarà amb els treballs que estan a punt de començar

Els tràmits administratius estaven pendents des del 2017 i ara ja se sap qui farà les obres

El ple del Consell Comarcal hi ha donat el vistiplau aquesta setmana

La segona fase del centre de tractament de residus de l’Alt Empordà (CTR), situat a Pedret i Marzà, podrà iniciar-se en els pròxims mesos, un cop el ple del Consell Comarcal ha donat el vistiplau al resultat del concurs d’adjudicació d’obres del lot més gran dels treballs. No obstant això, el segon lot corresponent a la construcció d’una passarel·la metàl·lica per al centre de tractament de residus (CTR) va quedar desert i s’haurà de reiniciar el concurs per decidir qui n’assumirà la instal·lació.

Els treballs del lot corresponent a la segona fase del CTR estan adjudicats a la unió temporal d’empreses (UTE) Contratas Vilor SL i Can Pipa SL per un valor de 4.066.950 euros. Havia sortit a concurs amb un pressupost de 4.326.152 euros. El Consell Comarcal consignarà les despeses a dos exercicis: 2.541.844 euros al de l’any 2022 i 1.525.106 euros amb càrrec a una partida de l’any 2023. Van presentar-se al concurs fins a tres UTE diferents. Pel que fa a la durada dels treballs, l’UTE adjudicatària s’ha compromès a completar-los en 16 mesos.

El procés d’adjudicació dels treballs es va iniciar l’octubre del 2021, moment en què es va aprovar l’expedient de contractació. Amb el finançament de l’Agència Catalana de Residus concedit, els tràmits es van accelerar en aquell moment. Ara l’inici dels treballs podria no anar més enllà de la primavera.

Un cop deixats enrere els tràmits administratius ja només falta l’inici de les obres, de manera que ara ja res sembla que hagi de frenar que estigui completada a mitjans de l’any 2023. Aquesta segona fase, que s’havia anat endarrerint per diverses circumstàncies des de l’any 2017, servirà per a la construcció de la deixalleria comarcal, la planta de desballestament de voluminosos i el centre administratiu i de comandament, i també el centre d’informació i educació ambiental. La deixalleria comarcal hauria de donar cobertura a usuaris particulars però també a empreses que no poden portar determinats residus a centres allunyats de l’Empordà.

Des del 2017

L’actual centre de tractament de residus de Pedret i Marzà va entrar en funcionament el juliol de l’any 2017. La planta de compostatge es va construir entre el setembre del 2015 i l’abril del 2017, període en què també es va construir la planta de fracció resta. La de compostatge es va posar en funcionament el setembre del 2017, quan ja feia un mes que la de fracció resta estava en funcionament. Al llarg del 2018 es va treballar en l’ampliació de l’abocador, uns treballs que van servir per posar-lo en servei el setembre del 2019.

Amb l’entrada en funcionament de la primera fase del centre de tractament de residus comarcal es van poder reduir entre un 40 i un 50% les tones de rebuig que entraven al dipòsit controlat i allargar-ne els anys de vida útil. Aquesta és una instal·lació estratègica per a la comarca, que permet tractar la fracció resta –la que no es recull de manera selectiva, i que abans anava directament al dipòsit controlat– i la fracció orgànica (FORM), un cop sigui implantada a tota la comarca la recollida selectiva.

LES XIFRES

4,06
milions d’euros
és el cost que tindrà la segona fase del CTR.
16
mesos
es tardarà a completar tota la segona fase, que pot començar en breu.

Abocador comarcal des del 1988

L’objectiu global de tots els processos de tractament i tries és evitar que vagin a parar a l’abocador comarcal controlat el mínim possible de residus. A Pedret i Marzà, al costat del CTR hi ha l’abocador comarcal, des del maig del 1988. Abans havia estat l’abocador municipal de Castelló d’Empúries, i després d’una mancomunitat de municipis on es van afegir més tard Roses i Figueres. Actualment, i des de l’any 1990, el gestiona el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Des del novembre del 1993 l’han explotat en règim de concessió les empreses Tractaments Alt Empordà SL (1993-2005) i GBI Serveis (a partir del 2005). La instal·lació dona servei als 68 municipis de la comarca i a les empreses de la comarca que vulguin abocar-hi residus comercials assimilables a residus sòlids urbans (RSU).

L’abocador de Pedret i Marzà tracta unes 80.000 tones anuals de residus, té una capacitat de tractament de lixiviats de 16.425 m³ i de tractament de metà de 1.524.240 m³.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.