El clam feminista torna a omplir places i carrers
A Girona dues convocatòries diferents amb una hora de diferència van sumar més de 1.500 persones al centre de la ciutat
L’acte de la plaça de l’U d’Octubre, que va precedir la manifestació, va ser el més multitudinari
La jornada del 8-M es va tancar ahir arreu de la demarcació amb els actes més multitudinaris, concentracions i manifestacions que van omplir places i carrers de molts municipis a final de tarda. La denúncia de les violències masclistes, de la bretxa salarial, de la justícia patriarcal i de l’ascens dels partits i polítiques que fan perillar els avenços aconseguits pel feminisme va ser la tònica principal dels lemes i manifestos que es van corejar en tots aquests actes. A la capital de demarcació la convocatòria era doble, per part de dos col·lectius diferenciats: la primera a la plaça de l’U d’Octubre a iniciativa de la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista; la segona, a partir de les set de la tarda a la plaça del Vi, la convocava la Plataforma Feminista Gironina.
Manifestació a Girona
L’acte més multitudinari va ser el de la plaça de l’U d’Octubre, que es va omplir amb més d’un miler de persones. La Coordinadora ja s’havia expressat dies abans a les xarxes per desmarcar-se –entre altres discrepàncies– “dels sindicats que aquest any boicotegen la vaga laboral feminista”. L’acte es va iniciar amb una actuació castellera i interpretacions musicals abans de la lectura del manifest, que van llegir conjuntament quatre dones. Un manifest de vuit punts que va insistir en aspectes com “l’habitatge i feminització de la pobresa”, el racisme, “l’ascens del feixisme” o “l’aliança del capital i el patriarcat”. No hi va faltar la reivindicació dels drets del moviment LGTBIQA+. A continuació es va iniciar la manifestació encapçalada per una pancarta amb el lema Fartes de sostenir allò insostenible. La manifestació va recórrer les principals vies de Girona passant per davant dels Jutjats, la plaça de la Independència, el carrer Santa Clara, l’avinguda Jaume I i fins al punt de partida.
La convocatòria de la Plataforma Feminista Gironina (a la qual s’havien sumat partits polítics i sindicats), tot i reunir menys participants, també va omplir la plaça del Vi. El manifest, titulat Omplim els carrers de feminisme, el van llegir vuit dones en l’escenari instal·lat davant l’ajuntament. En les vuit intervencions que es van succeir de mestres, estudiants i treballadores d’àmbits diversos es va reivindicar –entre altres proclames– l’assoliment de “la igualtat real”, l’erradicació de les violències masclistes i el dret de les dones de decidir sobre el seu cos i la seva maternitat.
En el text també hi va haver crítica directa a “l’agenda de la dreta i la ultradreta del PP i Vox” i al retrocés per als drets de la dona que poden significar aquestes polítiques. A continuació l’acte de la plaça del Vi també va dedicar part de la convocatòria a actuacions musicals.
Mig centenar a Olot
A moltes poblacions de la demarcació, i en especial a les capitals de comarca, també hi va haver concentracions o manifestacions. A Olot, la coordinadora del 8-M de la Garrotxa va organitzar la manifestació de la diada amb el lema Contra l’Estat i el patriarcat, feminisme organitzat. L’objectiu de la convocatòria era reforçar el teixit associatiu feminista de la comarca després dels dos anys de pandèmia i de les restriccions que ha comportat sobretot d’acció a l’espai públic. I de fet és el missatge en què més van insistir les representants de La Dalla feminista i de l’associació Sàgoe. La manifestació va reunir mig centenar de persones i va recórrer el centre de la ciutat entre el Firal petit i la plaça Major, on es van fer els parlaments. Segons els organitzadors, la coincidència amb només una hora de diferència amb la manifestació de Girona, va restar concurrència respecte a edicions anteriors. “No és no”, “Jo trio com em vesteixo i amb qui em desvesteixo”, “Som el cor de les que ja no bateguen” i “No tinc ni un vel de tonta” eren alguns dels lemes de les pancartes de la manifestació.