El malestar dels docents es fa palès en una manifestació multitudinària pel centre de Barcelona en el primer dia de vaga
Reclamen diàleg, revertir les retallades, reduir les ràtios i retirar l’avançament del calendari escolar
Educació xifra el seguiment en un 31% als centres públics i un 8,7% en els concertats, i els sindicats entre un 60 i un 75%
Milers de docents s’han manifestat pel centre de Barcelona en el primer dels cinc dies de vaga convocats pels sindicats educatius contra la política del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i per reclamar millores. La manifestació ha començat als Jardinets de Gràcia i ha finalitzat davant del Departament, a la Via Augusta. L’han convocada USTEC, CCOO, UGT, la Intersindical, Professors de Secundària, CGT i USOC. Reclamen arribar al 6% del PIB en inversió educativa, reduir ràtios, estabilitat del personal interí, retirar el nous currículums i el nou calendari escolar i el compromís del conseller sobre el català. Volen també la dimissió de Cambray. La vaga tindrà lloc de dimarts a dijous d’aquesta setmana i el 29 i 30 de març.
La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en uns 22.000 els assistents a la manifestació. Els sindicats diuen que és la més multitudinària en els últims anys.
Final de la protesta
La manifestació de docents al centre de Barcelona ha acabat amb moments de tensió davant les portes del Departament d’Educació, a la Via Augusta. Alguns manifestants s’han apropat a l’edifici demanant que el conseller, Josep González-Cambray, baixés a donar la cara i a parlar amb els sindicats. Diversos agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra custodiaven l’edifici i altres n’han sortit de dins per impedir l’entrada dels manifestants, que feien pressió. Els milers de manifestants, 22.000 segons la Guàrdia Urbana, han tallat totalment la Via Augusta en aquest punt, que està envoltat de furgonetes policials.
Seguiment de la vaga
El seguiment de la vaga de docents als centres públics de primària era del 31,3% a les 11 hores del matí, segons les dades comunicades pel 87,5% dels centres al Departament d’Educació. En el cas de secundària, el seguiment ha estat del 8,7%, segons han comunicat el 69,7% dels centres. Pel que fa als sindicats, la portaveu d’Ustec, sindicat majoritari, Yolanda Segura, ha dit que el seguiment és, provisionalment, d’un 60% en general, i s’ha queixat que els serveis mínims decretats per la Generalitat són molt alts. El sindicat de Professors de Secundària estima el seguiment al seu sector en un 75%.
Protesta a Girona
Uns 4.000 docents s’han manifestat aquest dimarts pel centre de Girona, en el primer dia de vaga convocat pels sindicats. Els marxants han carregat contra el Departament d’Educació per no tenir-los “en compte” i han demanat la dimissió del conseller Josep González-Cambray, a qui han fet responsable del “manteniment de les retallades”. En aquest sentit, els sindicats han exigit un increment de la inversió i una retallada del nombre d’alumnes que hi ha a cada aula. La manifestació ha sortit de tres punts diferents de la ciutat. Una columna, la més nombrosa, ha arrencat del pavelló de Fontajau, una altra ha sortit des de l’estació de tren de Girona i la tercera des de la zona industrial al sud de Girona.
El recorregut ha portat les tres columnes a trobar-se al pont del Dimoni. Allà han marxat plegats fins a la carretera de Barcelona i després han fet la volta fins arribar al davant de la seu de la Generalitat a Girona on s’ha llegit un manifest reclamant la reducció de les ràtios, un increment de la inversió en educació, una estabilització del personal interí, un currículum transformador que estigui consensuat entre els diferents actors.
En aquest sentit, la portaveu d’Ustec-Stes a Girona, Glòria Polls, deixa clar que la manifestació d’aquest dimarts no té a veure només amb l’avançament del curs que va anunciar el conseller Cambray. “Això ha estat la gota que ha fet vessar el got. Volem que se’ns tingui en compte”, ha reblat.