Societat

Contra la dieta miracle

Salut

De formes de perdre pes n'hi ha moltes, però la majoria no són ni duradores ni saludables. Durant anys han proliferat les anomenades dietes miracle, basades en conceptes erronis i perillosos per a la salut, com ara la combinació de certs aliments i l'eliminació absoluta d'altres. Experts en endocrinologia i nutrició alerten de les tres mentides que permeten reconèixer una dieta miracle: la promesa de perdre pes de forma ràpida (més de 5 quilos al mes), l'afirmació que es pot fer sense cap esforç i l'anunci que no té cap perill per a la salut.

Alertat per la proliferació de pseudodietes a revistes, llibres i altres mitjans, el ministeri de Sanitat ha posat en marxa una pàgina web a través de la qual diferents experts de societats científiques (metges, nutricionistes, farmacèutics, etc.) actualitzaran continguts sobre els perills de les dietes miracle més populars i oferiran consells per alimentar-se de forma saludable. Els continguts es poden consultar a la web de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (www.aesan.msc.es).

Dèficit de proteïnes
Un dels principals perills de les dietes miracle és que "s'acaben convertint en una forma de desnutrició", afirma Maria Josep Rosselló, cap d'estudis de nutrició de la Universitat Ramon Llull. Dèficit de proteïnes, vitamines, minerals, ferro, calci, greix..., elements essencials per a una correcta alimentació i per evitar problemes de salut com ara l'anèmia i l'osteoporosi.

La professora Rosselló insisteix que la persona que té sobrepès "s'ha de posar en mans d'un professional" perquè elabori una dieta personalitzada. "Calcular bé una dieta és tota una tècnica", afirma Rosselló. A més, la dieta "ha de ser possible", és a dir, que hauria de ser compatible amb el dia a dia de la persona perquè no l'abandoni al cap de quatre dies. La clau, segons Rosselló, és "ensenyar a menjar correctament".

De fet, un dels problemes més freqüents de les dietes miracle és l'anomenat efecte rebot: es perd aigua i, per tant, pes, però quan es deixen, el pes es recupera en forma de greix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.