Ofesos pel dubte
Representants de les institucions i entitats ripolleses estan indignats perquè no se’ls considera Pirineu i reivindiquen el dret a dir sí o no als Jocs Olímpics del 2030
Recorden la tradició dels esports d’hivern a la comarca, que tenen dues estacions i una part de la Molina, i infraestructures viàries que seran accessos a les seus
Al Ripollès, estan doblement ofesos amb les consultes sobre els Jocs Olímpics d’Hivern 2030. No han encaixat gens bé que se’ls consideri Prepirineu i que, tot i tenir dues estacions d’esquí i mitja i un gros important de treballadors de la neu, no puguin dir sí o no als Jocs, tal com podran fer altres comarques de l’Alt Pirineu que no tenen cap infraestructura d’esports hivernals. A més, lamenten que els costos d’aquestes consultes –d’entre 1,1 i 1,3 milions– no s’inverteixin, per exemple, en habitatge per a joves a les comarques pirinenques.
El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, es manifesta desil·lusionat i que creu que hauria estat millor una única pregunta i no dues consultes. A més, manté que la decisió de fer o no els Jocs l’ha de prendre el govern, tal com va passar amb Barcelona 92. “No diguem que el territori no hi participi. Ja hi ha eines al territori per fer arribar al govern la seva opinió”, diu. A més, sentencia que no s’ha de preguntar al Ripollès si vol implicar-s’hi, ja que ell manté que ja hi està. Sosté, en aquest sentit, que el director de la Molina és ripollès, que hi ha molta gent de la comarca que treballa a la neu i empreses que en depenen directament o indirectament, entre d’altres. “S’excusen en la vegueria, però part de la Molina és ripollesa i s’hi celebraran proves reina d’esquí, hi ha l’R3 que servirà d’eix de connexió amb les seus i cal recordar que la comarca és precursora dels esports d’hivern al país”, rebla.
Amb la mateixa contundència s’expressa el president de la junta rectora del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i alcalde de Molló, Pep Coma. “No entendre la diferència entre el Pirineu occidental i oriental és un clar desconeixement del país. Al Ripollès som tant o més Pirineu que la resta de la zona occidental. Coma qualifica la pregunta de la consulta d’inoportuna, inútil i de presa de pèl. “Què implica involucrar-se o no, si qui decideix és el Pirineu occidental?”, es pregunta, apostant, en tot cas, per una única consulta i una única pregunta.
Per la seva banda, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, afirma que poder ser consultats i poder votar sempre és positiu. “El Ripollès com a comarca pirinenca ha de poder decidir la seva implicació en un projecte olímpic que pot ser un impulsor de la marca Pirineus a escala internacional i, a la vegada, accelerar infraestructures al servei de la població de la comarca i del Pirineu”, diu, en referència a aspectes com la línia R3 del tren, la fibra òptica, el 5G i 6G, l’habitatge social a partir de les viles olímpiques descentralitzades…. La seva homòloga de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, també es manifesta a favor de la consulta al territori però lamenta que no se’ls deixi votar com a les comarques de l’Alt Pirineu. “Som Pirineu, la Molina, on se celebraran proves, té terrenys al Ripollès. No té gaire sentit que el Ripollès voti diferent de les comarques pròpiament implicades en els Jocs”, diu. A més, reclama que es tingui en compte Ribes de Freser i la Vall de Ribes com a seu historicocultural dels Jocs de 2030, tenint en compte que s’hi van celebrar els primers Jocs Esportius d’Hivern, l’any 1911.
El secretari general de la Unió Interprofessional i Empresarial del Ripollès, Josep Pascal, remarca que amb dues estacions d’esquí alpí i el tram dels Alabaus de la Molina i la tradició de l’esquí de muntanya a Vall de Núria i Vallter no entén com no puguin dir sí o no als Jocs i, per contra, algunes de les comarques que no tenen estacions sí que ho podran fer. Pascal hi afegeix, a més, que, al Ripollès, hi ha infraestructures com la línia R3 i la carretera C-17 imprescindibles per accedir a les futures seus i moltes persones que treballen en activitats directament o indirectament relacionades amb la neu. Segons ell, no té cap sentit que es facin dues consultes i menys al Ripollès. “Al final sembla que sigui un tema de vegueria, que els facin por els 65.000 vots que recullen Ripollès, Berguedà i Solsonès, respecte als 67.000 de l’Alt Pirineu”, indica. I hi afegeix: “Al Ripollès, ens decantem més pel sí, si hi ha un projecte sostenible”, afirma, tot remarcant la tradició en esquí de muntanya de Núria i Vallter per reivindicar algun espai d’aquestes estacions com a seu d’aquesta disciplina. Finalment, Pascal reclama la creació d’una comissió al Ripollès per fer un seguiment de tot allò que tingui a veure amb els Jocs i que afecti el Ripollès.
Finalment, el portaveu del Grup de Defensa del Ter, Joel Vidal, afirma que veu de bon ull que es demani l’opinió a la ciutadania, però critica que la doble consulta divideix entre comarques de primera i de segona. “El Ripollès no és Prepirineu, sinó la zona axial del Pirineu”, afirma. A més, remarca que la pregunta té un error de base. “És una pregunta amb trampa, perquè, si demanes si t’hi vols implicar o no, ja pressuposes que els Jocs es faran i, per tant, negues el dret a decidir si es fan o no”, indica. Vidal hi afegeix que Gedena, que dona suport a la plataforma SOS Pirineus, s’oposa als Jocs d’Hivern i alerta l’afectació que hi haurà a les capçaleres del Ter i del Freser i que reforçaran el model de monocultiu turístic amb un elevat consum d’aigua i d’energia. “ A part, recorda els episodis d’altes temperatures d’aquest hivern i ha alertat que es repetiran pel canvi climàtic. “Estem en un context de crisi climàtica i les estacions sense canons no es poden mantenir”, conclou.