Els apicultors de Tarragona i l’Ebre calculen pèrdues del 95% de la mel de romer
Els productors apunten al canvi climàtic com a causa principal del retard de la floració del romaní
Els apicultors de la Cooperativa Apícola Tarragonina calculen que en la campanya d’enguany es perdrà el 95% de mel de romer, respecte l’any passat. Segons el president de la cooperativa, Nèstor Casanova, el canvi climàtic és la causa principal del retard de la floració del romaní i les abelles no han fet mel. “Cada any passen coses més estranyes al temps i perjudica molt al nostre sector”, ha lamentat Casanova. La sequera dels darrers mesos i les gelades han afectat les flors d’aquesta planta silvestre. L’esperança però, es troba en la flor del taronger, un fruiter de regadiu. Casanova s’ha mostrat prudent i no s’ha aventurat a quantificar la producció de mel de taronger, davant la possibilitat que el mal temps també afecti aquests arbres.
A diferència d’enguany, l’anterior campanya de mel de romer va ser “molt bona”, amb 300.000 quilos de mel d’aquesta varietat. Enguany només s’ha pogut salvar un 5% de la producció d’aquest tipus de mel per l’escassetat de pluja i per les glaçades. “L’any passat va ploure bé i a temps, el romaní va poder florir quan tocava” ha assegurat Casanova. Davant la manca d’oferta, els productors creuen que el preu d’aquest producte s’encarirà, una “bona notícia” en un context general complicat.
Pel que fa a la població d’abelles, s’ha recuperat el nombre d’aquests insectes gràcies a la presència al camp d’altres flors, com les d’ametller. Depredadors naturals com l’abellerol o la vespa velutina no tenen una gran afectació a les comarques de Tarragona i l’Ebre, encara que se n’han localitzat a la zona de Prades. Casanova ha assenyalat que els socis de la cooperativa ja s’han preparat amb trampes per fer front a aquests depredadors si s’expandeixen pel territori de forma generalitzada.
El sector apícola reclama ajudes
A la davallada de producció de mel de romaní, els apicultors de la Cooperativa Apícola Tarragonina hi sumen altres dificultats, com l’encariment del combustible. “Entre el 80 i el 90% de les caixes d’abelles són de transhumància i traslladar-les té un cost”, ha apuntat a l’ACN el president de la cooperativa, Néstor Casanova. És per això que des del sector insisteixen en la necessitat que les administracions també posin facilitats i ajudes per assegurar aquest negoci.
D’altra banda, els productors alerten que la importació de mel de l’estranger que es ven com a nacional s’ha incrementat en els últims anys, tot i que no en tenen dades concretes i no és una pràctica que estesa al territori.