Guàrdies civils animen els funcionaris de l’Estat a Catalunya a demanar una indemnització al govern per incomplir el 25%
Entitats en defensa del castellà organitzen 28 associacions de famílies alternatives per reclamar l’execució de la sentència
Si els fan cas, la imposaran a uns 35.000 alumnes d’entrada
L’associació de guàrdies civils JUCIL ha animat avui la resta de funcionaris de l’Estat a Catalunya a reclamar al govern una indemnització de 450 euros al trimestre mentre no es compleixi a totes les escoles de Catalunya la sentència del Tribunal Superior de Justícia que obliga a fer el 25% de les classes en castellà. “Convidem policies, guàrdies civils i qualsevol funcionari de l’Estat que hagi vist els seus drets lesionats per l’incompliment del 25% que reclamin judicialment”, ha manifestat Cívico, davant de la porta de la sala contenciosa-administrativa del TSJC. “Ens veiem discriminats com a pares a Catalunya”, ha dit.
JUCIL va demanar el passat 28 de març a la sala contenciosa-administrativa del TSJC que s’executi la sentència, al·legant que els seus fills hi tenen dret. En aquella demanda d’execució va incloure una petició d’indemnització, emparant-se en les previstes a la llei pels casos en què una administració pública deixa de complir una sentència ferma. La portaveu ha criticat la posició de la Generalitat, i ha precisat que els fills de guàrdies civils no tenen problema a aprendre català, però que no volen que se’ls imposi i que, tot i que voldrien un 50% de l’educació en castellà, de moment es conformen “amb el compliment de les sentències”, és a dir, amb el 25%.
Cívico ha anat al TSJC amb Ángel Escolano, advocat i president de la plataforma Convivencia Cívica Catalana, que dirigeix l’estratègia jurídica dels que reclamen el 25%: pares, entitats com JUCIL, i associacions de famílies. Tots dos han demanat complir amb una formalitat del procés d’execució de la sentència. El passat dia 28 JUCIL va presentar l’escrit d’acusació i ara han acudit a ratificar l’escrit.
Escolano ha explicat que la seva estratègia per fer complir la sentència passa, a més d’ajudar organitzacions com JUCIL a presentar les seves demandes d’execució, per organitzar als centres educatius associacions de familiars alternatives a les oficials formades per pares que vulguin demanar el compliment del 25%. CCC ha organitzat ja 28 associacions de famílies alternatives a les oficials perquè cadascuna reclami l’execució de la sentència per al seu centre, i en volen constituir més. “Si els tribunals accepten les demandes que posaran aquestes 28 associacions, calculem que l’aplicació del 25% del castellà a les aules afectarà 35.000 alumnes a tot Catalunya”, ha afegit Escolano.
Ara per ara, però, només hi ha una d’aquestes associacions que ja estigui legalment constituïda i que, per tant, es trobi en posició de demanar als tribunals el compliment de la sentència. És tracta d’una associació a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), que presentarà el seu escrit d’execució el dimarts que ve.
De fet, Escolano ha explicat que l’objectiu a llarg termini és que aquestes associacions familiars formin una federació que suposi més del 5% de les associacions de Catalunya i així, segons ell, puguin demanar l’aplicació de la sentència a tots els centres de Catalunya emparant-se en la llei d’associacions de pares d’alumnes. Escolano no s’ha atrevit a donar una previsió sobre el termini en què podrien resoldre aquestes sol·licituds d’execució.