Les barreres a la natura es queden
Es mantenen les limitacions d’accés a alguns espais després de la pandèmia
Fer pagar s’està consolidant com a fórmula per evitar massificacions
La gran afluència de visitants en determinats espais naturals havia fet que en els darrers anys alguns ajuntaments ja hi apliquessin restriccions d’accés, però en altres casos aquesta mesura es va decidir en època de pandèmia, arran de les allaus de gent que es van registrar quan es va desactivar el confinament i la gent es va escampar en massa pel territori. Després d’aquest període, però, les restriccions es mantenen, normalment a partir d’aquestes dates de Setmana Santa fins a finals d’estiu.
Torrent de la Cabana
Un lloc on van ser pioners a regular-hi l’accés va ser a Campdevànol , al torrent de la Cabana. “El 2017, quan ho vam començar a fer, teníem el dubte de si funcionaria o no, però va ser un èxit”, explica l’alcaldessa, Dolors Costa. Fins l’any passat, aquesta mesura s’aplicava en temporada alta (Setmana Santa i estiu), però aquest gener es van trobar que els salts d’aigua glaçats atreien multituds i van decidir aplicar les restriccions els caps de setmana fins a enllaçar amb la Setmana Santa. Els usuaris han de pagar una ecotaxa (5 euros) i es limita l’aforament a 300 persones per dia. La gent que estigui allotjada en un establiment del municipi paga només 2 euros. Des del 2017 –hi afegeix Costa– l’atenció prestada al torrent de la Cabana s’ha anat completant amb guardes rurals i educadors ambientals.
Fontalba
Una mesura similar s’aplica a la pista de Fontalba, al terme de Queralbs i dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, molt utilitzada per pujar al Puigmal o per fer una ruta a Núria. En temporada alta –com aquesta setmana i els mesos d’estiu– cal fer una reserva d’aparcament, que té un preu de 5 euros per jornada. La capacitat és per a 60 vehicles. No està permès pernoctar-hi.
També en aquest mateix parc, en l’accés a Daió de Baix (a la ruta de les gorgues del Freser i la zona de Coma de Vaca), s’ha de deixar el vehicle en un aparcament de 44 places. Igual que a Fontalba, costa 5 euros per jornada, però a diferència d’aquell altre indret, no cal reservar-ho.
Les Planes
A les Planes d’Hostoles ha quedat ben consolidada la regulació dels gorgs, una mesura que –com en els altres espais descrits– va ser implantada per l’Ajuntament arran de l’increment de visitants dels darrers anys. Al llarg d’aquesta Setmana Santa, per accedir-hi cal fer una reserva prèvia (5 euros), amb una limitació de 200 persones al dia. En finalitzar aquest període i fins al juny –expliquen a l’Ajuntament–, la restricció serà només els caps de setmana, i a partir de Sant Joan i fins a mitjans de setembre, es tornarà a aplicar cada dia. A continuació, de nou serà només els caps de setmana fins al pont de Tots Sants. La resta de l’any, l’accés serà lliure. Una novetat és que si fins ara estaven lliures de pagar els menors de dotze anys, a partir d’aquesta Setmana Santa només ho estaran els menors de vuit anys.
A Santa Pau i Sant Privat d’en Bas també controlen l’accés als gorgs, però de moment no cal fer una reserva prèvia. A la zona dels Pins de Sant Privat, l’Ajuntament no té previst aplicar cap restricció fins a la temporada d’estiu. D’altra banda, per pernoctar a la zona d’autocaravanes de Santa Pau cal fer una reserva prèvia.
Cap de Creus
Al Parc Natural del Cap de Creus, la limitació d’accés s’ha començat a aplicar aquesta Setmana Santa i es reprendrà en la temporada d’estiu. Els vehicles de motor no poden circular per la carretera entre Cadaqués i el far entre les 9.30 i les 20 h. Els visitants tenen a la seva disposició un aparcament al corral d’en Morell de Cadaqués, d’on surt cada 20 minuts un bus llançadora que fa parades a Guillola, el trencall del paratge de Tudela i l’aparcament del far. Segons els responsables del servei, la llançadora, estrenada l’any passat, va tenir un bon rendiment.
Platges de Palamós
La zona de Castell-cap Roig i la Pineda d’en Gori estan prohibides als cotxes durant aquesta Setmana Santa i ho tornaran a estar, de manera ininterrompuda, des de l’1 de juny fins que s’acabi la temporada d’estiu. Aquesta mesura no afecta els residents. Es preveu que els vehicles que es desplacin a Castell podran estacionar ara a l’aparcament situat a la zona més propera a la platja i amb capacitat per a una quarantena de cotxes. Un cop s’ompli, s’obrirà el pàrquing de la part superior que dona accés a Castell, amb 200 places de capacitat. De moment aquesta zona d’estacionament s’obrirà amb una capacitat aproximada de dues-centes places. Com passa en altres espais, uns informadors ajuden a tenir ordenada la zona.
Sadernes i el perill de morir de tant d’èxit
Quan es van obrir les fronteres comarcals després dels confinaments per la covid, Sadernes va quedar col·lapsat, i no pas en el sentit figurat: l’aparcament on s’ha de deixar el cotxe va ser insuficient i els marges de la carretera que hi condueix des de Montagut es van omplir de vehicles mal aparcats. Els ajuntaments de Montagut i Oix i Sales de Llierca i el consorci que gestiona l’EIN de l’Alta Garrotxa van decidir, d’una banda, demanar més controls dels Mossos i, de l’altra, implantar la reserva prèvia i el pagament per aparcar a Sadernes.
Aquesta darrera mesura s’ha mantingut i s’ha començat a aplicar de nou aquesta setmana. El preu d’aquest any és de 5,56 euros per jornada. La capacitat de la zona d’estacionament és d’un centenar de places. Paral·lelament, hi haurà vigilància a la carretera. La reserva serà vigent tots els caps de setmana i festius de maig, juny i fins a l’11 de setembre, i tots els dies de juliol i agost. D’altra banda, la prohibició de circular més enllà de Sadernes es mantindrà fins a principis de novembre. El consorci hi té destinats informadors i vigilants, com en les temporades passades.