L’Arc Metropolità s’uneix per frenar les ocupacions
Els nou municipis que formen l’associació reclamen mesures a l’Estat i la Generalitat davant l’augment “sense control” del problema
Volen un pla de seguretat contra les màfies que es lucren
Front comú dels municipis que formen l’Arc Metropolità de Barcelona per frenar la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges. Els alcaldes i alcaldesses que formen l’associació creada el 2021 –Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell– han aprovat una resolució en què reclamen a l’Estat i la Generalitat mesures i recursos per afrontar una problemàtica “sense control” que no para de créixer. L’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’entitat, Marta Farrés, ha assenyalat que les últimes dades publicades pel Ministeri de l’Interior indiquen que el 42% de les ocupacions al conjunt de l’Estat es registren a Catalunya, cosa que la situa com a comunitat autònoma amb més ocupacions il·legals. D’aquestes, el 74% són a la demarcació de Barcelona. “No volem estar callats i no es poden blanquejar aquestes ocupacions”, denunciava Farrés com a portaveu del món local, que reivindica que tothom s’impliqui “per garantir un dret fonamental com és el de l’habitatge i alhora lluitar contra els qui s’aprofiten de la pobresa per lucrar-se”. Segons denuncien els municipis, cada cop és més habitual que les ocupacions estiguin lligades a autèntiques màfies, respecte a les quals la consigna és ben clara: “tolerància zero”. És per això que en la resolució reclamen a la Generalitat i als cossos de seguretat que elaborin amb urgència un pla especial contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d’immobles.
Des de l’Arc Metropolità es demana al govern espanyol i als grups parlamentaris al Congrés que reformin el marc legal per donar més cobertura a l’actuació dels cossos policials davant d’ocupacions conflictives “perquè puguin intervenir amb màximes garanties”. Al mateix temps, l’entitat reclama que es “clarifiqui” la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, i que s’incrementin les penes.
Els representants municipals de l’Arc Metropolità han subratllat la necessitat de “no homogeneïtzar” totes les ocupacions. Han insistit a diferenciar les que tenen una necessitat social d’aquelles que estan articulades per grups delinqüencials. El vicepresident de l’entitat i alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, destaca la defensa dels ajuntaments “pel dret inalienable a un habitatge digne”, que en cap cas “no pot donar cobertura, encara que sigui per omissió, a conductes que generen conflictes i inseguretat o que directament són delictives”.
L’entitat traslladarà formalment les seves demandes al govern espanyol, al Congrés dels Diputats, a la Generalitat i als grups polítics del Parlament de Catalunya.
LA XIFRA
Cedir els pisos buits en tres mesos
Per donar resposta a les persones en situació de vulnerabilitat i exclusió residencial els municipis no disposen de prou recursos i necessiten incrementar amb urgència el nombre de pisos de lloguer social o emergència. És per això que en la resolució es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos a comptar des del requeriment de l’administració.
Els alcaldes signants també demanen al Departament de Drets Socials de la Generalitat, on s’integra la secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, que es doti anualment les administracions locals de recursos econòmics per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, per ampliar mitjançant adquisició, reforma o rehabilitació el parc social d’habitatge.