La Universitat de Vic fa 25 anys cohesionant el territori
La UVic-UCC ha experimentat un creixement sostingut des que es va constituir el 1997 per donar servei a la Catalunya Central
S’ha instal·lat també a Barcelona per atreure alumnes als postgraus
Vic és una ciutat amb tradició universitària des del segle IX però que es va veure despullada de la universitat durant molts anys pels vaivens històrics. L’Escriptori i l’Escola Catedralícia que existien a Vic al segle IX van originar la Universitat Literària de Vic el 1599, institució que va tenir un fort arrelament a la ciutat fins al 1717. Va ser l’any en què Felip V va suprimir, a través del decret de Nova Planta, les universitats catalanes. Catalunya era l’últim territori que va resistir al Borbó en la guerra de Successió, i com a càstig les va eliminar totes. Va crear una única universitat a Cervera, ciutat que li va ser fidel. Només la fundació del Seminari de Vic va permetre una certa recuperació del sistema universitari a Vic, i el 1873 l’Ajuntament de la ciutat va intentar, sense èxit, refundar la universitat. Fins un segle més tard, el 1974, no es van reprendre els estudis universitaris a Vic, amb la creació de l’Escola Femenina d’Ajudants Tècnics Sanitaris d’Osona. Entre aquell any i el 1993 es van inaugurar diferents escoles universitàries, com la de mestres Jaume Balmes, la Politècnica, la d’Infermeria, la d’Estudis Empresarials i la de Traducció i Interpretació, totes sota el paraigua d’Estudis Universitaris de Vic. Aquests estudis van desembocar en la creació de la Universitat de Vic, després que el Parlament aprovés el 1997 –ahir va fer 25 anys– la llei que ho reconeixia. Aquests dies la universitat està immersa en els actes de celebració de l’aniversari, amb la mirada posada en el pla d’expansió que ha de continuar amb la tendència experimentada des de la seva inauguració.
Des del 1997, la universitat ha viscut un creixement continu en tots els àmbits. Els 3.650 estudiants inscrits el 1997/1998 s’han convertit en 10.821 alumnes matriculats ara. La plantilla docent i investigadora ha crescut en consonància: ha passat de 287 professionals a 1.203 en 25 anys.
Creixement dins i fora
L’originària universitat de Vic s’ha convertit ara en el grup Universitat de Vic-Universitat de la Catalunya Central (UVic-UCC). És privada, però el patronat de la universitat està presidit per l’alcaldessa de Vic i té com a vicepresidents l’alcalde de Manresa i la consellera de Recerca i Universitats. Dona servei a una zona on no s’ha instal·lat cap universitat pública, i la circumscripció originària a la ciutat de Vic ha anat canviant. L’increment d’alumnes i personal docent i investigador ha anat paral·lel a l’expansió territorial. El gran salt es va generar el 2014, quan es va produir l’acord de federació amb la Fundació Universitària del Bages, fet que ha motivat el nom actual. Als campus de Vic i Manresa, s’hi va sumar el 2016 una nova seu a Granollers, i el 2020 la universitat es va federar amb la fundació privada Elisava, que gestiona l’escola de disseny a tocar de la Rambla de Barcelona. La Universitat de Vic i la Catalunya Central ja havia posat el peu a Barcelona abans, amb la incorporació de BAU (centre universitari d’art i disseny) i les escoles de negocis EADA i ESERP com a centres adscrits entre el 2008 i el 2013.
Barcelona resulta una ciutat interessant per a la UVic-UCC per als estudis de postgrau, pensant tant en el públic potencial que es concentra a l’àrea metropolitana com en els estrangers que es puguin sentir més atrets per la capital que per la Catalunya interior. Elisava es traslladarà a la fàbrica de la Mercedes-Benz, aprofitant el projecte de transformació que l’Ajuntament de Barcelona vol fer en aquest enclavament al Bon Pastor. La UVic-UCC hi tindrà una seu com a plataforma per als programes de postgrau, però té clar que la seva raó de ser és la connexió amb el seu territori. I en aquest sentit està ampliant els acords amb els agents educatius i empresarials, amb la voluntat de cohesionar la Catalunya Central.