La calorada toca sostre i es bat el rècord de temperatura màxima al maig a Catalunya
Anglès i Castellbisbal arriben als 38,5ºC i superen el registre històric de 38,2ºC a Vinebre
Milers de persones omplen les platges i pantans arreu del territori
La calorada ha tocat sostre aquest diumenge a Catalunya amb temperatures tòrrides i màximes que han oscil·lat entre els 33ºC i els 39ºC a gran part de l’interior, especialment a la Catalunya Central, el Vallès, Ponent, el Prepirineu i l’interior del Camp de Tarragona. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, Anglès (Selva) i Castellbisbal (Vallès Occidental) han arribat als 38,5ºC i han superat així el el rècord de temperatura màxima al maig a Catalunya, que era de 38,2ºC a Vinebre (Ribera d’Ebre) el 2012. També han superat aquest registre les estacions del Pantà de Siurana (Priorat) i Baldomar (Noguera), amb 38,4ºC, i Caldes de Montbui (Vallès Oriental), amb 38,3ºC.
Altres temperatures destacades són els 38,2ºC de Vilanova del Vallès i d’Artés (Bages), els 38,1ºC de Santa Coloma de Farners (Selva) i els 38,0ºC de Sant Salvador de Guardiola (Bages).
Avui la calor ha tocat sostre, amb nous rècords de maig a 73 de les 152 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades, situades a Ponent, Catalunya Central, sectors del prelitoral i Barcelonès.
— Meteocat (@meteocat) May 22, 2022
La taula mostra les estacions que tenen més de 25 anys de dades (25 de 56). pic.twitter.com/o95FQX0vT6
L’Observatori Fabra també supera el rècord històric de maig: 34,2ºC
A la ciutat de Barcelona, les temperatures s’han situat majoritàriament per sobre dels 33ºC, amb 33,8ºC al Zoo, 33,4ºC al Raval i 34,2ºC a l’Observatori Fabra, a la muntanya del Tibidabo. Es tracta també del rècord absolut de maig a l’estació meteorològica del Fabra, amb una sèrie de 109 anys d’història (33,4ºC, el 31/05/2001, era l’antic pic de temperatura). A Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà), la temperatura ja arriba als 36,4ºC, a només dues dècimes dels 36,6ºC del 13/05/2015. A la costa, el termòmetre es manté generalment per sota dels 30ºC, però amb notable sensació de xafogor. L’entrada de la marinada ha fet pujar la humitat i ha mantingut les temperatures a ratlla -amb màximes entre els 23ºC i els 28ºC- a comarques com l’Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Ebre, Montsià, Baix Camp, Tarragonès i Maresme.
Badalona proposa avançar la temporada d’estiu
Badalona proposa avançar la temporada d’estiu, que comença oficialment d’aquí a quinze dies, després que les seves platges hagin congregat 10.000 persones aquest cap de setmana atretes per les altes temperatures. “A la majoria de ciutats de costa del Maresme la temporada comença el 5 de juny però és ben clar que les temperatures estan fent que l’afluència sigui gran. De cara a propers anys, s’hauria d’avançar a la tercera setmana de maig”, ha proposat l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro. Davant la previsió d’alta afluència al litoral badaloní, l’Ajuntament va decidir situar un servei de socorristes més reduït de l’habitual per garantir la seguretat. “No hi ha hagut incidents. Els serveis extraordinaris han funcionat bé”, ha celebrat.
La Costa Brava fa el ple
Les bones temperatures que hi ha hagut aquest cap de setmana han deixat una imatge més pròpia de juliol o agost, que no pas del mes de maig a la Costa Brava central. Platges plenes de banyistes que han aprofitat les altes temperatures per refrescar-se i fer, en molts casos, la primera capbussada de l’any. Tot plegat ha fet que, de nou, molts establiments del litoral baix-empordanès haguessin de penjar el cartell de ’complert’. De fet, les ocupacions el divendres fregaven el 85%, però la nit de dissabte en molts negocis han vist com han hagut de dir que no a molts turistes que pretenien reservar una habitació. Des del sector es mostren “molt optimistes” de cara a l’estiu.