medi ambient
La planta nuclear d’Ascó confirma que la fuita d’oli a l’Ebre prové d’un intercanviador de calor
Una junta d’aïllament defectuosa hauria provocat la barreja de l’oli amb l’aigua que es fa servir com a refrigerant
La centra nuclear d’Ascó ha identificat en la junta de la tapa d’un intercanviador de calor del sistema secundari de la Unitat 2 l’origen de les “taques d’oli” aparegudes al riu Ebre. L’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (Anav) ha afirmat que, des de la detecció del vessament, tècnics de l’entitat, al costat d’agents rurals i d’un inspector de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han estat investigant l’origen de la incidència. Ahir dimecres a la tarda, afirma Anav, es va identificar el “possible punt de pèrdua de lubricant” a la junta de la tapa de l’intercanviador de calor de la turbina d’Ascó 2, actualment aturada per recàrrega. La junta “no complia amb la funció d’aïllament” entre el lubricant i la refrigeració, provinent de l’Ebre.
Aquest aïllament defectuós “ha pogut permetre que part de l’oli de l’equip es barregi amb el cabal de refrigeració”. Anav afirma que la incidència s’ha pogut produir “de manera discontínua” cada cop que s’accionaven les bombes del sistema secundari dins les proves funcionals corresponents a les feines de recàrrega, que es van dur a terme en diferents moments entre els dies 21 i 23 de maig.
Cal recordar que Esquerra Republicana de Catalunya va denunciar ahir el vessament en el marc de la primera compareixença del nou president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Juan Carlos Lentijo, a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats.
La diputada republicana Norma Pujol va assegurar que la fuita va tenir lloc dilluns i que havia afectat els municipis d’Ascó, Vinebre, Garcia, Mora la Nova, Mora d’Ebre, Ginestar i Miravet.