Societat

Palma retirarà els noms franquistes dels seus carrers

Més de noranta vies encara porten el nom de militars feixistes, i una rotonda encara porta el nom de Franco

Caminar per Palma pot deparar nombroses sorpreses. Es poden recórrer carrers com Falangista Mulet Pou o Falangista Ramírez Palmer, o circular per la rotonda General Franco, ubicada al polígon de Son Castelló. Tots aquests noms són l'herència franquista que encara queda a la ciutat, una herència que el nou govern de centreesquerres de l'Ajuntament vol eradicar.

El projecte que lidera la regidora de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística té com a objectiu canviar els noms dels més de noranta carrers que encara tenen simbologia feixista. Per això, es posarà en marxa una Comissió de Toponímia que farà una revisió global del nomenclàtor oficial de la capital illenca, que s'estendrà més enllà dels carrers amb reminiscències franquistes. Així, també es decidirà com es diran la cinquantena que encara no tenen nom i es corregiran aquells que tenen errades en la seva traducció al català, a més de normalitzar els que encara estan en castellà.

La iniciativa va arrencar l'estiu passat, molt abans que es fes públic l'avantprojecte de llei de la memòria història, que preveu eliminar símbols i noms franquistes dels carrers.

Decidir els nous noms
La comissió municipal estarà integrada per membres de la Universitat de les Illes Balears i de les associacions de veïns de Palma, a més d'especialistes en la matèria i representants de l'Associació de Recuperació de la Memòria Històrica. Precisament, aquesta entitat és qui més feina ha fet els darrers anys per aconseguir fer desaparèixer els noms feixistes dels carrers de Palma.

La següent passa, un cop feta la revisió global, consistirà a decidir els nous noms. Alguns dels carrers recuperaran el que tenien abans, mentre que d'altres en tindran un de nou, que es determinarà després de parlar i d'atendre les demandes de diferents entitats ciutadanes com el Lobby de Dones o Arca Llegat Jueu, entre d'altres.

D'aquesta manera, els noms Falangista Mulet Pou o Falangista Ramírez Palmer, el fundador de la Falange Balear i el company de presó de José Antonio afusellat el mateix dia que el fundador del partit, desapareixeran de les plaques. El mateix passarà amb la rotonda General Franco o la plaça dedicada al seu germà, el Teniente Coronel Franco, un anarquista que va acabar a l'altre bàndol quan el seu germà va guanyar la guerra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona