La Tribuna Joan Carrera toca el conflicte religiós a Ucraïna
La vessant religiosa de la guerra i les esglésies ortodoxes, tema de què parlarà el teòleg Wilhelm Danca
El degà de la Facultat de Teologia de Bucarest, protagonista d’una conferència el dimarts
El relleu, dilluns passat, del metropolità Hilarió, el cap de relacions exteriors de l’Església ortodoxa russa, que havia mostrat el seu “desacord” amb el suport incondicional del patriarca rus Ciril a les decisions de Putin en la guerra a Ucraïna, posa sobre la taula la tensió religiosa que va paral·lela a l’escalada bèl·lica. Del conflicte religiós al voltant de la guerra entre Rússia i Ucraïna i la realitat de l’Església ortodoxa russa i la ucraïnesa i les relacions que mantenen en parlarà, el proper dimarts dia 14, Wilhelm Danca, filòsof i teòleg, degà de la Facultat de Teologia de Bucarest i vicerector de la catedral de Sant Josep de Bucarest. Danca és el convidat al dinar col·loqui de la Tribuna Joan Carrera, una iniciativa del Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans i El Punt Avui, que té l’objectiu d’analitzar la situació actual del cristianisme a Europa i al món com a fet religiós, difondre les experiències de diàleg, comunicació i participació social i potenciar la presència del fet religiós en la societat catalana.
El dinar, en què es podrà escoltar la conferència i el posterior col·loqui amb Danca, es farà, a partir de les dues del migdia, al restaurant Pomarada del passeig de Gràcia de Barcelona. Encara queden places.
L’Església ortodoxa russa (EOR) va rellevar, aquest dilluns passat, el seu cap de relacions exteriors, el metropolità Hilarió, després del trencament de l’Església ucraïnesa amb el Patriarcat de Moscou. La decisió va ser adoptada pel sínode de l’EOR, que ha donat suport obertament i des d’un principi a la campanya militar russa a Ucraïna, cosa que l’ha enemistada amb altres esglésies del món. Hilarió, de 55 anys, exercia de metropolità de l’EOR des del 2009, coincidint amb l’entronització de Ciril com a patriarca rus (en substitució d’Aleix II, que havia mort). Fa poc, l’Església ortodoxa d’Ucraïna va anunciar la seva ruptura amb el Patriarcat de Moscou per, precisament, el seu suport implícit a la campanya militar russa a Ucraïna. L’Església ortodoxa d’Ucraïna ha declarat, doncs, la seva plena autonomia i independència. Ciril, que manté una estreta relació amb el Kremlin, ha fet crides als russos a través de les seves homilies a estrènyer les files amb l’exèrcit rus en la seva guerra “santa” contra el govern ucraïnès i els seus aliats occidentals.