Societat

Catalunya ha patit una mitjana de 45 incendis diaris des de dimecres

El Govern estudia ampliar les mesures per evitar nous focs entre dimarts i dimecres de cara a la revetlla de Sant Joan

Es mantenen actius els incendis de Baldomar i Peramola

Catalunya ha patit una mitjana de 45 incendis diaris des de dimecres, segons les dades dels Bombers de la Generalitat. El president del Govern, Pere Aragonès, ha explicat que el Govern estudia “poder fer més recomanacions” entre dimarts i dimecres, d’acord amb la previsió metereològica, de cara a la revetlla de Sant Joan. “Aniran en la línia del que cada any anem dient, farem les que siguin absolutament necessàries, però no en farem que no tinguin sentit”, ha respost, preguntat per si es plantejaven prohibir fogueres o petards. D’altra banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que aquest dilluns confien poder perimetrar els incendis d’Oliana i d’Artesa.

Aragonès ha reiterat que el risc d’incendis és “altíssim” per les altes temperatures i una humitat molt baixa. Per això ha tornat a fer una crida a extremar les precaucions, especialment ara que ve Sant Joan, perquè “qualsevol activitat pot fer néixer o facilitar que es propagui un incendi”. El president del Govern, que ha agraït la tasca als cossos d’emergències, ha demanat a la ciutadania que segueixi les indicacions.

Elena ha explicat que ha estat “molt difícil” mantenir el flanc dret de l’incendi d’Artesa controlat, però que s’ha aconseguit “a través de mitjans aeris i molts de terrestres”. Ha explicat que aquest era l’objectiu del dia, però que aleshores ha aparegut un altre foc gran, el d’Oliana. en aquest cas, estan centrats en el flanc dret, per evitar que s’eixampli.

La resta de focs actius estan “o controlats, o estabilitzats”. El conseller ha insistit que el país està patint la “simultaneïtat” dels focs, amb una mitjana de 45 incendis diaris, des de dimecres. Els Bombers han atès 229 avisos per incendis de vegetació. 83 de vegetació urbana, 76 d’agrícoles i 70 de vegetació forestal. Elena ha admès que això ha generat “una tensió molt notable” però ha destacat que els cossos d’emergència se n’estan sortint satisfactòriament.

Incendi de Peramola

L’incendi de Peramola afecta la zona del massís del Roc de Rombau i és un incendi complex per les condicions del terreny, ja que es tracta d’una zona molt abrupta i accidentada i dificulta les tasques d’extinció dels efectius terrestres. El pla d’acció s’ha centrat a atacar el flanc dret i el flanc esquerre fins al cingle per evitar les obertures per baix. En concret, el més prioritari és el flanc esquerre, que dona accés a la Serra d’Aubenç. El flanc dret evita l’accés a la vall del Segre. L’incendi ha generat focus secundaris a l’altra banda de la cinglera i es treballa al cap de l’incendi per aturar-lo en el descens passat el cingle.

El foc tenia un potencial inicial d’unes 1.400 hectàrees, però s’ha pogut aturar la propagació del flanc dret per la vall i s’ha reduït el potencial a unes 500-1000 hectàrees. Fins al lloc s’hi han desplaçat 55 dotacions terrestres i 9 mitjans aeris.

Segons dades provisionals d’Agents Rurals l’incendi afecta una superfície aproximada d’unes 77 hectàrees. La major part d’afectació està dins l’Espai d’Interès Natural (EIN) Serra d’Aubenç i Roc de Gogul. A conseqüència d’aquest incendi s’ha tallat en tots dos sentits de la marxa la carretera C-14 al seu pas per Oliana, que ja ha estat reoberta.

Incendi Artesa de Segre/Baldomar

Els Bombers continuen treballant intensament a l’incendi d’Artesa de Segre/Baldomar. Al llarg d’aquest diumenge s’ha treballat en noves represes i en el flanc oest, que és el que estava més obert i amenaçava els eixos de confinament establerts. S’han mobilitzat un total de 46 dotacions terrestres i 4 mitjans aeris.

Segons les darreres dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals, han cremat 2.702,67 hectàrees, de les quals 2.560,19 de vegetació forestal i 142,22 de vegetació agrícola.

De la resta de focs, els d’Olivella (Garraf), Altés/Ogern (Alt Urgell) i Saldes/Pedraforca (Berguedà) estan estabilitzats. Els de Corbera d’Ebre, Lladurs (Solsonès) i Bot/Horta de Sant Joan (Terra Alta) estan controlats. I els de Castellar de la Ribera/Ceuró (Solsonès) i Ogern estan extingits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.