societat
Un home de 74 anys mor ofegat a Sant Pere Pescador
Protecció Civil demana extremar la prudència a les platges
L’any passat a les platges catalanes van morir 21 persones, majoritàriament homes majors de 70 anys
Un home de nacionalitat alemanya i de 74 anys ha mort aquest dijous a la tarda ofegat a la platja del Cortal de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). El socorrista de la platja l’ha tret de l’aigua quan estava inconscient i ha trucat al 112 quan faltaven tres minuts per un quart de quatre de la tarda. Mentre no arribaven els serveis d’emergència, el socorrista ha intentat reanimar el banyista. Fins a la platja de Sant Pere Pescador s’hi han desplaçat dues dotacions terrestres del Sistema d’Emergències Mèdiques i un helicòpter medicalitzat. Després de fer-li les maniobres de reanimació no han pogut salvar l’home.
Fins al lloc dels fet també s’hi han desplaçat tres dotacions dels Mossos d’Esquadra i efectius de la Guàrdia Civil. En el moment en què l’home s’ha banyat hi havia la bandera groga hissada en aquesta platja.
Des de Protecció Civil recomanen que els banyistes optin per anar a platges que estiguin vigilades i que s’extremin les precaucions abans d’entrar a l’aigua i fixar-se en la bandera que oneja en cada moment.
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat extremar la prudència a les platges aquest estiu, en el qual preveu una afluència massiva per les altes temperatures, davant el que ha impulsat una campanya amb consells per minimitzar el risc d’ofegar-se, després que el passat any van morir 21 banyistes.
En iniciar-se dimarts l’estiu, Protecció Civil va activat el dispositiu de coordinació al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya perquè tots els operadors de socorrisme i cossos d’emergència estiguin en contacte continu davant qualsevol incidència a les platges.
21 morts l’estiu passat
Durant la passada campanya d’estiu, un total de 21 persones van morir ofegades a les platges catalanes, la majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys, segons dades de Protecció Civil de la Generalitat.
De fet, el 52,3 % dels casos de morts el passat estiu a les platges catalanes -en concret, 11- van ocórrer mentre hi havia un servei de vigilància actiu i bandera verda -que permet el bany-, en el que es denomina “ofegats silenciosos”, ja que són persones que es desmaien en l’aigua malgrat que les condicions per al bany són favorables, per la qual cosa són difícils de detectar.
La xifra de morts per ofegament el passat any a les platges catalanes va ser inferior a la de 2020 -amb 24-, mentre que el 2019 va haver-n’hi 29, el 2018, 18 i el 2017, 22.
Segons Protecció Civil, molts ofegaments a les platges, especialment d’ancians, no són per mala mar -quan oneja la bandera vermella-, sinó per trobar-se indisposats i, malgrat això, banyar-se.