estat espanyol
El TSJA ratifica que l’Estat espanyol va vulnerar els drets de menors expulsats al Marroc
Els infants van entrar a Ceuta, sense protecció de cap adult, travessant la frontera del Tarajal oberta per Rabat el maig del 2021
El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) considera que l’Estat espanyol va vulnerar els drets dels menors marroquins que van ser retornats al seu país l’agost passat després d’haver entrat per la frontera del Tarajal els dies 17 i 18 de maig de 2021.
L’alt tribunal andalús ha notificat avui a les parts la determinació d’un dels dos recursos d’apel·lació presentats per la Delegació del govern espanyol a Ceuta i pel govern de la ciutat autònoma davant sengles sentències dictades el febrer passat pel jutjat del contenciós administratiu número 1 de Ceuta.
Concretament, resol el recurs d’apel·lació plantejat davant la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals presentat per l’Associació Coordinadora de Barris en representació de vuit menors que van arribar sols a l’Estat i es van veure afectats per les repatriacions “sense garanties” iniciades per la delegació del govern espanyol a Ceuta els dies 13 i 15 d’agost.
Encara hi ha pendent de resolució el recurs d’apel·lació presentat per les dues mateixes administracions davant la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals en el qual la Coordinadora de Barris i la Fundació Arrels van representar dotze infants més en similars circumstàncies. Aquesta vintena de nens van entrar a Ceuta sense la protecció de cap adult, creuant la frontera del Tarajal oberta pel Marroc el maig del 2021. En trobar-se en situació de desemparats, van ser acollits per l’àrea d’infància de la Ciutat Autònoma de Ceuta sent allotjats primer en nus industrials del polígon Industrial del Tarajal i, després al pavelló esportiu municipal de Santa Amelia, on van residir fins a l’inici de les repatriacions sense garanties el 13 d’agost.
El treball conjunt de les organitzacions Andalusia Acull, la Coordinadora de Barris, Elin, ExMenes Madrid, Fundació Arrels, Gentium, Maakum i No Name Kitchen per denunciar per diferents vies la il·legalitat d’aquestes expulsions executades per la delegació del govern espanyol a Ceuta va desembocar, entre altres en aquests dos procediments judicials. En ells, el jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Ceuta va ordenar l’agost passat, paralitzar cautelarment les expulsions sense garanties i va dictar sentència, el febrer de 2022, declarant l’actuació de l’Administració en repatriar els menors s’havia fet sense cap empar legal i amb vulneració de dret a la integritat física i moral i a no ser sotmès tractes inhumans i degradants, reconegut en l’article 15 de la Constitució espanyola.
Davant aquestes dues sentències, la delegació i el govern de Ceuta van presentar sengles recursos d’apel·lació, el primer dels quals ha estat ara desestimat pel Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia.