Societat

El Nobel de la Pau preveu que el canvi climàtic portarà a Catalunya més immigrants per la falta d'aigua a l'Àfrica

L'arribada d'immigrants que fugin de l'impacte del canvi climàtic que ja està afectant Àfrica pot ser una de les primeres conseqüències de l'escalfament global que patirà Catalunya en el futur. Així ho ha advertit, en una entrevista a l'ACN, Yvo de Boer, secretari executiu de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (en anglès, UNFCCC), guardonat amb el Premi Nobel de la Pau d'aquest 2007, juntament amb Al Gore.

"On anirà tota aquesta gent quan no els quedi aigua per beure?", pregunta De Boer, alertant que "d'aquí a vint anys la meitat de la població africana patirà sequera" si no s'atura el canvi climàtic. "I això vol dir que buscaran un altre lloc on poder sobreviure" i que la població catalana i espanyola "amb el temps podria augmentar significativament" per l'arribada d'aquests "refugiats climàtics", ha pronosticat De Boer, convidat a les jornades europees de desenvolupament que la Comissió Europea organitza aquest dimecres, dijous i divendres a Lisboa.

De la immigració econòmica a la climàtica
"Els immigrants que ara intenten entrar a l'Estat fugen d'una pobresa i d'una manca d'oportunitats de treball que el canvi climàtic està agreujant, no són encara refugiats climàtics, sinó refugiats econòmics, però temo que això pot canviar en uns anys", adverteix De Boer. L'escalfament global ja està colpejant els estats menys desenvolupats, que són els que menys contaminen i els que menys preparats estan per afrontar les conseqüències del canvi climàtic. L'any 2020 entre 75 i 250 milions d'africans patiran sequera. "I això vol dir que buscaran un altre lloc on poder sobreviure", preveu De Boer, que demana que no s'espanti els catalans i espanyols "dient-los que vindran més immigrants". "Cal demanar-los que combatin el canvi climàtic perquè tothom pugui sobreviure on ha sobreviscut fins ara", reclama el dirigent de l'organisme de Nacions Unides que ha rebut l'últim Nobel de la Pau.

Afecta el turisme
"El canvi climàtic també pot afectar el turisme de forma molt seriosa" i provocar "pèrdues econòmiques" a Catalunya i a l'estat espanyol, ha assegurat De Boer. Als Pirineus "la gent es queixa que ja no neva" i "als establiments turístics de la costa tenen problemes per proveir aigua, tot i que això també és perquè s'han construït massa camps de golf". Aquests, avisa De Boer, són els primers símptomes que "el turisme està en perill".

Malària a Catalunya
El secretari executiu de la Convenció de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic també preveu que a Catalunya, com a tot el sud d'Europa i el nord d'Àfrica, podrien arribar malalties com "la malària, que està apareixent en regions on mai havia aparegut abans" o "les tropicals, que s'estan començant a detectar en àrees mai vistes".
De Boer participa en la segona edició de les jornades europees de desenvolupament, que aquesta setmana se celebren a Lisboa amb l'accent posat en el canvi climàtic, just un mes abans de la cimera Unió Europea-Àfrica –del pròxim 8 i 9 de desembre, també a la capital de Portugal– i de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic –del 14 de desembre a Bali.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.