Societat

societat

70% víctimes de violència masclista aconsegueixen advocat d’ofici en una hora

El torn d’ofici recupera nivells d’abans de la pandèmia

El 2021 es van fer 320.384 assistències, molt per sobre de les 266.524 del 2020

El 70% de les dones víctimes de violència masclista són assistides per un advocat d’ofici en una hora des que arriben a la comissaria, gràcies al protocol aprovat pel Consell de l’Advocacia de Catalunya, que des de maig ofereix aquest servei també als menors víctimes de delictes.

En roda de premsa, el president del Consell de l’Advocacia, Joan Ramon Puig, ha donat a conèixer el balanç d’activitat del torn d’ofici corresponent a l’any 2021, quan els advocats del servei van atendre 17.487 víctimes de violència masclista, un 17% més que el 2019, l’any previ a la pandèmia, quan es van comptabilitzar 14.492 assistències.

L’augment d’activitat del torn d’ofici en els casos de violència masclista obeeix al nou protocol que els col·legis d’advocats van estrenar en el segon semestre de l’any passat amb la finalitat de garantir que les dones que acudeixin a comissaria per presentar denúncia rebin assistència lletrada immediata.

D’aquesta forma, s’ha aconseguit que el 70% de les dones que acudeixen a comissaria a denunciar comptin amb assistència immediata del torn d’ofici -els Mossos d’Esquadra estan obligats a avisar a l’instant als col·legis d’advocats- enfront del 27% registrat abans de l’engegada del protocol.

La ràpida assistència lletrada en la violència masclista és una qüestió clau, segons ha relatat la presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia, Eulàlia Barros, atès que l’acompanyament a la víctima no només garanteix més protecció en el procés penal sinó que en moltes ocasions impedeix que aquesta acabi per retirar la denúncia davant les dificultats que albira per seguir endavant.

“La víctima se sent més segura, no està sola”, segons Barros, que explica que sol ser habitual que les dones pateixin “angoixa” pel que succeirà després de la denúncia -el veuré al jutjat? hauré de parlar amb ell?, són algunes de les seves preguntes més freqüents-, pel que disposar d’advocat és fonamental per tranquil·litzar-les.

El paper del lletrat és també rellevant per recaptar testimonis o proves -com a parts de lesions previs- dels quals pot dependre que el jutjat atorgui una ordre d’allunyament o per detectar agressions masclistes que de vegades les víctimes no entenen com a tals, com la violència econòmica.

La bona experiència en aquest tipus d’assistència ha portat els col·legis d’advocats catalans a aprovar un altre protocol, en marxa des del passat mes de maig, que preveu que els menors que han patit violència puguin comptar amb un advocat de forma immediata ja des de la mateixa comissaria on acudeixen a denunciar.

En el primer trimestre d’aquest any, segons dades facilitades pel Consell de l’Advocacia, els Mossos d’Esquadra van rebre 885 denúncies per violència contra nens o adolescents, la qual cosa inclou tant lesions greus com a maltractament habitual o abusos i agressions sexuals.

La nova prestació d’assistència immediata, ha denunciat la vicepresidenta del torn d’ofici del Consell, Estela Martín, està suposant un “esforç molt gran” per als advocats del servei, que sovint es veuen obligats a acudir a comissaria de matinada i a assistir posteriorment la víctima al jutjat, en unes diligències que poden demorar-se tres o quatre dies.

“Aquest esforç hauria de reflectir-se en una millora retributiva”, s’ha queixat Estela, després de recordar que els advocats del torn d’ofici no s’han recuperat encara de les retallades aplicades el 2009, arran de la crisi econòmica. Si a això se li suma l’augment de l’IPC, ha assegurat Joan Ramon Puig, la conclusió és que els lletrats d’ofici han perdut en tretze anys un 25% de poder adquisitiu. “És indignant”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.