Societat

Indústria accelerarà els plans de xarxes elèctriques per evitar apagades com les de Barcelona

Ha reiterat que el servei no tornarà a la normalitat total "fins al febrer que ve"

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç accelerarà els plans en matèria de xarxes elèctriques per evitar que es repeteixin apagades com la de Barcelona, que va afectar 350.000 abonats, segons ha avançat al Congrés el seu titular, Joan Clos, que ha reconegut que hi ha un dèficit d'inversions a Catalunya però que se solucionarà amb l'Estatut.

Indústria revisarà les normes que regulen l'operació de les xarxes elèctriques d'alta tensió i tindrà llest abans de finals d'any el nou pla d'infraestructures energètiques 2007-2016.

Clos, que ha comparegut a petició pròpia a la Comissió d'Indústria, ha indicat que no serà possible determinar les responsabilitats de l'apagada ni si va ser a causa de la falta d'inversions fins a conèixer l'informe sol·licitat a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE).

El responsable d'Indústria ha assegurat que la qualitat de la xarxa elèctrica de Catalunya està en la mitjana del conjunt d'Espanya o fins i tot "una mica per sobre". Per Clos, "l'accident" de Barcelona va ser "excepcional".

De la mateixa manera, ha dit que la xarxa espanyola és comparable a les de la resta de la Unió Europea (UE). "No destaquem per comptar amb una xarxa extraordinària ni per tenir una xarxa precària", ha dit

Al Parlament català
El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha afirmat durant la seva compareixença al Parlament de Catalunya que la xarxa elèctrica existent a la ciutat de Barcelona "ha fallat", però considera que "no podem dir" que sigui a falta d'inversions, a l'espera del resultat de l'expedient informatiu obert pel govern català. El conseller d'Economia ha subratllat la "gravetat" d'aquests fets, que ha considerat "inqualificables" i impropis d'una societat "amb un nivell de prosperitat" com el de Catalunya.

Ha reiterat que el servei no tornarà a la normalitat total "fins al febrer que ve", amb la posada en marxa en la seva totalitat de la subestació de Maragall, i que és previsible que a final del pròxim mes d'agost es puguin desconnectar, "però no desmantellar", la meitat dels grups electrògens repartits per tota la ciutat en l'actualitat.

Fecsa Endesa i REE, responsables
Antoni Castells ha reiterat avui que "la primera responsabilitat" de l'apagada i les seves conseqüències per als ciutadans de Barcelona són les empreses Red Eléctrica de España (REE) i Fecsa Endesa, i ha exposat que la "xarxa ha fallat", però ha considerat que "no podem dir" que hagi estat a falta d'inversions.

En aquest sentit, ha assegurat que entre els anys 2004 i 2006 s'han fet moltes "més inversions que en el període 2000-2003, quan encara no governava la coalició d'esquerres a Catalunya, i que, concretament, REE ha passat de dedicar 6 milions d'euros anuals (2000-03) a 36,2 (2004-06) i Fecsa Endesa, de 194 milions a 423,3 milions d'euros en els mateixos períodes.

També ha facilitat dades sobre els indicadors de qualitat en el servei que, a la ciutat de Barcelona, han passat de talls de llum de 2,25 hores en l'any 2001 a 0,86 hores el passat 2006, mentre en el conjunt de Catalunya es registraven talls de 3,83 hores fa sis anys, que s'han reduït a 1,51 hores el 2006.

"Ha anat molt malament"
Amb aquestes dades Castells ha puntualitzat que "no vull dir que tot vagi bé. Ha anat molt malament" i, tot seguit, el conseller ha afegit que "qui no té autoritat per dir que està pitjor són els que governaven abans", una afirmació que ha provocat les protestes de l'oposició, principalment del grup de CiU.

Els dos expedients informatius oberts pel govern català a les empreses REE i Fecsa Endesa, que encara no han finalitzat ni tampoc Castells ha precisat quan ho estaran, hauran de determinar i analitzar les causes de la caiguda del cable que sobrevolava la subestació de Collblanc, origen de l'avaria, així com si l'estat d'aquesta línia era l'adequat, entre d'altres aspectes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.