Medi ambient

El Govern vol passar de gestionar un 1% de la superfície forestal del país a un 5%

Ho vol fer en un termini de 10 o 15 anys

El Departament d’Acció Climàtica destinarà 72 milions d’euros en un nou pla de prevenció d’incendis fins al 2025

Malgrat que un 80% de la superfície forestal pública del país està planificada, a nivell pràctic només se’n gestiona un 1%. Així ho ha explicat en una entrevista amb l’ACN el subdirector general de Boscos, Enric Vadell, que admet que la xifra és molt petita i que s’ha de “revertir”. Per això, assegura que l’objectiu és que en un termini d’entre 10 i 15 anys es pugui arribar al 5%: “Si hi arribem estaríem en uns nivells de gestió bastant correctes”. Vadell subratlla l’esforç del Govern per invertir en gestió forestal i avança que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destinarà 72 milions d’euros en el nou pla de prevenció d’incendis fins al 2025. L’objectiu és preparar els boscos catalans per fer front a l’emergència climàtica.

“A nivell de planificació de la gestió forestal a Catalunya hem fet els deures. La superfície pública està planificada en un 80% i els propers anys esperem arribar al 100%”. Així s’explica el subdirector general de Boscos, Enric Vadell, que afegeix que pel que fa a la superfície privada es calcula que hi ha un 30% de la superfície planificada i ordenada amb plans tècnics. Segons ell, aquesta és una “bona base per fer gestió forestal”.

Ara bé, admet que a nivell pràctic la gestió sobre el terreny és molt minsa. “Tenim calculat que anualment es treballa sobre un 1% de la superfície forestal i això realment és molt poc i ho hem de revertir”, detalla. Per això, el Departament d’Acció Climàtica treballa amb la previsió que en un termini de 10 o 15 anys es pugui arribar al 5% de la superfície forestal gestionada. “Catalunya té uns 2 milions d’hectàrees forestals i d’aquestes 1,5 milions són arbrades. Per tant, si gestionem el 5% de la superfície estaríem en uns nivells acceptables”, assegura.

Sobre l’estratègia que s’ha de seguir en la gestió forestal, el subdirector general diu que s’ha de treballar per tenir uns boscos “adaptats al canvi climàtic”. Això vol dir, segons ell, “que els arbres que hi viuen tinguin el suficient espai, aigua i nutrients per poder sobreviure a les condicions actuals”. “Si en un bosc hi tenim 10.000 arbres, aquests arbres es barallen per l’espai, l’aigua o els nutrients. En canvi, si en aquest mateix bosc hi deixem 5.000 arbres quan vinguin condicions dolentes tindran més disponibilitat d’aigua, més espai per créixer i més nutrients i, per tant, seran molt més forts davant d’uns estius cada cop més càlids i secs”.

Vadell creu que actualment hi ha “bastanta consciència” sobre la importància de la gestió dels boscos, però admet que encara hi ha “molta feina a fer” sobretot en zones de Catalunya on la propietat “és molt petita, està fragmentada i el bosc té menys rendibilitat”. Considera que aquí és important “aconseguir que el propietari se senti identificat amb el seu bosc, que el conegui i que sàpiga quines possibilitats de gestió té”. També veu crucial que els propietaris s’agrupin per sumar esforços.

72 milions d’euros en un nou pla de prevenció d’incendis fins al 2025

El subdirector general de Boscos ha recordat que la inversió del Govern en la prevenció d’incendis forestals ha augmentat significativament en els darrers anys passant dels 3 milions d’euros anuals als 18 milions d’euros. De fet, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destinarà 72 milions d’euros fins al 2025 en el nou pla de prevenció d’incendis amb l’objectiu de preparar els boscos catalans per fer front a l’emergència climàtica i els focs de sisena generació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.