Els falsificadors de vi, citats a declarar
Haurien venut més de 40 milions d’ampolles amb etiquetatge fraudulent
El jutjat d’instrucció 3 de Reus ha citat a declarar els dies 21 i 22 de setembre a les deu del matí els sis investigats per una trama de falsificació a l’etiquetatge d’ampolles de vi fent ús fraudulent de les denominacions d’origen Priorat, Montsant, Terra Alta, Tarragona i Catalunya.
Segons la interlocutòria del jutge, se’ls investiga pels delictes contra la propietat intel·lectual, estafa i publicitat enganyosa, falsedat documental i falsedat de certificats. S’haurien comercialitzat més de 40 milions d’ampolles del 2019 al 2021 per import de 51.350647 euros i un marge de benefici de 14.216.247 euros. Lainvestigació arrenca d’una denúncia que van presentar conjuntament els consells reguladors de les denominacions d’origen el juliol de l’any passat.
Segons un estudi dels Mossos d’Esquadra, que recull la interlocutòria, les vendes de vins fraudulents de les cinc DO investigades equivalen aproximadament a un 50% del total de vins elaborats i comercializats pel Grup Reserva de la Tierra -que és d’entre 30 i 35 milions de botelles a l’any. Aquesta empresa, “de forma totalment aliena” als consells reguladors, va encarregar enganxines que imitessin amb prescisió el mateix disseny dels distintius de Garantia orginals de denominacions d’origen. Segons la interlocutòria, la DO més afectada, en volums totals, és la Terra Alta, amb més de 10 milions d’ampolles fraudulentes a l’any
El jutge considera que el volum i extensió temporal del frau també “fa perdre la confiança del consumidor en els sistemes de control, fet que perjudica a les DO”. “I la majoria de victimes de l’engany no saben que ho han sigut”, afegeix.
“Els Mossos han calculat que els ingressos que obtenia Reserva de la Terra amb la venda d’aquests vins fraudulents podria ser de 20 milions d’euros a l’any; però mai es podrà calcular el perjudici econòmic causat als compradors d’aquests milions d’ampolles”, conclou la interlocutòria.