líban
Centenars de persones protesten a Beirut dos anys després de l’explosió al port
La investigació de la tragèdia està suspesa des del passat desembre per les traves contínues presentades contra el jutge que ho investiga
Centenars de persones han pres part aquest dijous en tres marxes diferents per a demandar justícia per als més de 200 morts i 6.500 ferits en l’explosió ocorreguda a Beirut fa avui dos anys. Les marxes de protesta confluiran aquesta tarda davant del port de la ciutat, on es va originar la deflagració.
Una de les protestes va partir de la seu de la Brigada de Bombers en Karantina, unes instal·lacions adjacents al port que van quedar devastades per l’explosió i els equips de la qual van perdre a deu membres mentre tractaven d’extingir l’incendi que va provocar l’explosió el 4 d’agost de 2020.
En aquestes instal·lacions s’han congregat un parell de centenars de persones, algunes d’elles vestint roba blanca amb taques de pintura vermella per a simbolitzar la sang vessada en la tragèdia i altres portant fotografies de les víctimes o banderes libaneses.
En les seves pancartes es van poder llegir lemes com “Fins que ens tornem a trobar, continuarem lluitant per tenir justícia” o “Necessitem una justícia de la mateixa magnitud que el desastre”.
Totes tres manifestacions confluiran al costat del port de la capital a les 17.00, hora local (14.00 GMT), desafiant l’amenaça d’ensulsiada imminent que pateixen les ruïnes de les sitges situades dins del recinte portuari, un símbol de la tragèdia i l’única estructura que va quedar parcialment en peus en la zona zero.
La investigació de la tragèdia està suspesa des del passat desembre a causa de l’última de les més de 25 peticions presentades per ex-alts càrrecs sospitosos en el cas contra el jutge encarregat de la perquisició, la labor de la qual ha enfrontat obstruccions “repetidament”, d’acord amb diverses organitzacions pels drets humans.
ONG i familiars de les víctimes volen una recerca internacional davant la falta d’avanços en el procés libanès transcorreguts gairebé dos anys del seu inici, i demanen al Consell de Drets Humans de l’ONU que enviï una missió investigadora a Beirut.
Les tones de nitrat d’amoni que van explotar a la ciutat feia anys que estaven emmagatzemades en un magatzem portuari sense mesures de seguretat i líders com el president libanès, Michel Aoun, i el llavors primer ministre, Hasan Diab, han reconegut que sabien de la seva existència abans de la tragèdia.