Societat

La Generalitat crearà una oficina per fomentar l'occità

La Generalitat ha aprovat avui un programa per a la creació de l'oficina "Occitan en Catalonha" (OC), organisme que garantirà el desplegament adequat de la condició de llengua oficial que l'Estatut atorga a l'occità, segons ha informat el departament de la Presidència.

L'oficina es crearà en el termini màxim de tres anys i és una iniciativa aprovada avui pel Consell Executiu de la Generalitat a proposta del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira.

Des d'aquesta oficina es fomentarà la cooperació i coordinació amb el Consell General d'Aran en la promoció de l'occità a la Val d'Aran i a Catalunya i es coordinarà amb les institucions europees l'aprenentatge i ensenyament de l'occità.

Una altra de les funcions de l'OC és la de mantenir un diàleg amb agents socials, entitats o universitats que treballen en la promoció, coneixement i difusió de la llengua.

L'oficina estarà adscrita a la Secretaria de Política Lingüística i el seu programa de creació té una durada màxima de tres anys.

A l'Estatut
Aquesta iniciativa obeeix al compliment de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya que en el seu article 6.5 estableix que la llengua occitana, denominada aranès a la Val d'Aran, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya.

L'article 11.2 de l'Estatut reconeix, empara i respecta la singularitat d'Aran com a entitat territorial singular a Catalunya que ha de ser objecte d'una particular protecció mitjançant un règim jurídic especial, segons el comunicat difós pel departament de Presidència de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Reactiven el protocol de calor per fer front a les altes temperatures

olot
SERVEIS

Terrassa dobla el pressupost per netejar grafits i arriba als 100.000 euros

Terrassa
societat

La Diputació de Girona regula els contractes del món artístic

girona
MEDI AMBIENT

L’àmbit metropolità del Llobregat, hàbitat de 336 espècies protegides

Barcelona
societat

S’intensificaran els controls a motoristes per l’increment d’accidents

girona
Tecnologia

Una errada informàtica afecta transports, comunicacions i negocis arreu del món

Barcelona

Una incidència tecnològica afecta el funcionament del telèfon 061 Salut Respon

Barcelona
societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

barcelona

El vehicle privat, l’única opció

Barcelona