Societat

La Generalitat crearà una oficina per fomentar l'occità

La Generalitat ha aprovat avui un programa per a la creació de l'oficina "Occitan en Catalonha" (OC), organisme que garantirà el desplegament adequat de la condició de llengua oficial que l'Estatut atorga a l'occità, segons ha informat el departament de la Presidència.

L'oficina es crearà en el termini màxim de tres anys i és una iniciativa aprovada avui pel Consell Executiu de la Generalitat a proposta del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira.

Des d'aquesta oficina es fomentarà la cooperació i coordinació amb el Consell General d'Aran en la promoció de l'occità a la Val d'Aran i a Catalunya i es coordinarà amb les institucions europees l'aprenentatge i ensenyament de l'occità.

Una altra de les funcions de l'OC és la de mantenir un diàleg amb agents socials, entitats o universitats que treballen en la promoció, coneixement i difusió de la llengua.

L'oficina estarà adscrita a la Secretaria de Política Lingüística i el seu programa de creació té una durada màxima de tres anys.

A l'Estatut
Aquesta iniciativa obeeix al compliment de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya que en el seu article 6.5 estableix que la llengua occitana, denominada aranès a la Val d'Aran, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya.

L'article 11.2 de l'Estatut reconeix, empara i respecta la singularitat d'Aran com a entitat territorial singular a Catalunya que ha de ser objecte d'una particular protecció mitjançant un règim jurídic especial, segons el comunicat difós pel departament de Presidència de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.