La Generalitat invertirà 3,8 milions a reforçar el català a la universitat
Universitats i Recerca xifra en 3.500 milions el pressupost que necessiten les universitats per al seus projectes de recerca
Geis anuncia que Perpinyà s’unirà al programa d’intercanvi dels campus de parla catalana
La Generalitat destinarà aquest curs 3,8 milions d’euros al Pla de Reforç de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya, segons ha explicat avui a Prada la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. La consellera ha argumentat que és “totalment compatible garantir els drets lingüístics dels estudiants amb la projecció internacional de les universitats catalanes”. En aquest sentit, ha anunciat que la Universitat de Perpinyà s’integrarà a les beques Joan Fuster, un programa similar a l’Erasmus que busca fomentar la mobilitat dels estudiants entre les 22 universitats que formen part de la Xarxa Vives.
La consellera de Recerca i Universitats ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en una taula rodona al costat de rectors universitaris a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), una institució amb la que la Generalitat té un “compromís econòmic i institucional” perquè pugui convertir-se en un espai de projecció internacional”, ha explicat Geis.
Durant la seva intervenció, Geis ha explicat que el seu departament també treballa al costat dels rectors de les universitats en un “pla de xoc per afavorir el relleu generacional i lluitar contra la precarització” del professorat.
D’altra banda, la consellera ha considerat que la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), que va aprovar al juny el govern estatal, representa una “amenaça” per a les universitats catalanes perquè impedeix, per exemple, l’aprovació dels graus universitaris de tres anys que es realitzaven a Catalunya.
Geis també ha explicat que la seva conselleria ha xifrat en 3.500 milions d’euros el pressupost que necessiten totes les universitats catalanes per dur a terme tots els seus projectes de recerca, una “despesa que només és possible en un Estat independent”, ha opinat la consellera.
Per la seva banda, els rectors de les universitats públiques catalanes presents en la taula rodona han celebrat la recuperació en aquesta legislatura de la conselleria de Recerca i Universitats, després de setze anys. No obstant això, els rectors han apuntat que el sistema universitari català encara té algunes carències, com la deficiència en les infraestructures o l’elevat nombre d’alumnes per professor, de manera que han exigit un major finançament a la consellera.