Unió Europea
Hongria, disposada a modificar 10 lleis per accedir als fons comunitaris
Brussel·les va activar contra Budapest el mecanisme que condiciona el lliurament dels diners europeus al respecte a l’Estat de dret
El govern de Viktor Orbán ja ha respost a la carta que la CE li va enviar fa un mes
El govern hongarès ha anunciat aquest dimarts que modificarà més d’una desena de lleis per tal d’arribar a un acord amb la Comissió Europea (CE) sobre el compliment de l’Estat de dret com a condició per rebre fons comunitaris.
El ministre de Governació, Gergely Gulyás, ha assenyalat que el Parlament podrà prendre fins a l’octubre les decisions necessàries “per arribar a un acord” i ha apuntat que “caldrà modificar més de deu lleis”.
Tot i que no ha detallat de quines normes es tracta, la CE demana a Hongria reformes per superar deficiències detectades en els processos de contractació pública, corrupció, frau i falta de transparència o rendició de comptes.
Gulyás ha afegit que el govern i la CE han mantingut en les últimes setmanes “negociacions molt intenses” sobre el procediment de condicionalitat dels fons.
La CE va activar el passat abril contra Hongria el llavors recent creat mecanisme que vincula el respecte a l’Estat de dret al lliurament dels diners europeus, i que podria limitar l’accés d’Hongria a 7.000 milions d’euros dels fons de recuperació de la pandèmia de la Covid-19.
El titular de Governació ha promès crear “un sistema molt més sever i transparent per a la utilització i control dels fons europeus i els concursos”.
El passat juliol, Budapest va dir que havia acceptat diverses de les exigències plantejades per la CE, però aquesta resposta no va tranquil·litzar Brussel·les, que a finals del mateix mes va enviar una nova carta al govern de l’ultranacionalista Viktor Orbán en la que li donava un mes per respondre, fins ahir, 22 d’agost.
La ministra de Justícia, Judit Varga, ha anunciat avui que el seu govern ja ha respost a la Comissió, però sense donar més detalls.
La CE justifica l’activació del mecanisme de condicionalitat en la necessitat de protegir el seu propi pressupost davant el “constant fracàs” per part del govern hongarès per resoldre una sèrie de “preocupacions greus” durant un període de més de deu anys.