Medi ambient

Hongria

Meteoròlegs internacionals se solidaritzen amb els col·legues hongaresos acomiadats

El col·lectiu Clima sense Fronteres defensa que van fer el que calia

Subratllen que la predicció del temps ha de posar la seguretat per davant de la política

Desenes de meteoròlegs de tot el món s’han solidaritzat amb els seus col·legues hongaresos que han estat acomiadats després que una tempesta que havien pronosticat no arribés a Budapest el Dia Nacional d’Hongria, el passat 20 d’agost.

“Normalment informem sobre esdeveniments meteorològics extrems, però aquesta setmana ha estat el que ha xocat al nostre col·lectiu ha estat saber que dos col·legues hongaresos han perdut la seva feina, simplement per fer bé les seves tasques”, denuncien en un comunicat conjunt publicat a les xarxes socials.

Meteoròlegs de diversos països europeus, americans, asiàtics i africans han signat un manifest on denuncien la decisió del ministeri de Tecnologia i Indústria d’acomiadar els dos principals responsables del Servei Nacional de Meteorologia (OMSZ) hongarès després que aquest servei pronostiqués fortes tempestes per a la nit del 20 d’agost, una previsió que va derivar en la cancel·lació d’uns focs artificials de la diada hongaresa.

L’executiu de l’ultranacionalista Viktor Orbán volia celebrar la diada nacional amb “els focs artificials més grans d’Europa”, que finalment es faran aquest dissabte.

Tot i que el comunicat del ministeri de Tecnologia i Indústria no ha justificat els acomiadaments, la premsa i els polítics locals donen per fet que estan relacionats amb aquest pronòstic meteorològic, que apuntava a una probabilitat del 80 % de tempestes.

“Com a meteoròlegs, la nostra prioritat és protegir la vida i el patrimoni. Quan els meteoròlegs van veure perill en la previsió, van fer el qualsevol de nosaltres hauria fet, alertar del perill per a la vida. Per fer això, el director i el sotsdirector del Servei Nacional de Meteorologia hongaresos han estat cessats”, explica el comunicat.

Els meteoròlegs internacionals, membres del col·lectiu Climate without Borders (Clima sense Fronteres), recorden que predir el comportament d’un sistema tan “caòtic” com l’atmosfera és un repte complex i “gairebé impossible”. “Els models predictius que utilitzem ens donen un ventall de possibilitats, per això utilitzem el nostre criteri i experiència per predir quin temps farà. De vegades, però, succeeix el menys probable, tal com va passar dissabte a Budapest”, assenyala el col·lectiu. El grup considera que l’OMSZ va fer el que havia de fer en aquesta situació i lamenta que ara els acusin d’equivocar-se aquells que només volen “certeses”.

La nota adverteix que l’escalfament global i el canvi climàtic agreujarà aquestes “incerteses” i el temps serà cada vegada més “difícil de predir”, cosa que deixarà els homes i les dones del temps “més exposats a la critica i el retret”.

“Els meteoròlegs serem a vegades imperfectes i sovint impopulars, com els nostres companys hongaresos, però continuarem posant per davant les persones sobre la política i utilitzant la ciència per posar la seguretat al capdavant”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita