Ajuts per retirar les uralites malmeses per la pedregada
La Generalitat costejarà al 100% obres per treure amiant de granges, naus o coberts d’habitatges als municipis del Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l’Estany
Els nous teulats, però, van a càrrec d’assegurances o propietaris
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, van anunciar ahir que la Generalitat subvencionarà “al 100%” el “tractament i retirada” de teulats o restes d’amiant en granges, coberts i finques afectades per la pedregada de dimarts de la setmana passada al Baix Empordà –sobretot a la Bisbal i poblacions de l’entorn–, però també en alguns punts limítrofs del Gironès –com ara Sant Joan de Mollet– i el sud del Pla de l’Estany.
Jordà, que va visitar el Mas Casas de Cruïlles, va comprovar els estralls que la pedregada va provocar en els teulats prefabricats, i també en altres molts punts. Només al Baix Empordà, el Consell Comarcal ja calculava ahir que hi ha un total de 267.800 m² de cobertes malmeses amb amiant. Pel que fa a les teulades malmeses sense amiant, la xifra és de 4.200 m². Aquestes afectacions es distribueixen entre els municipis de la Bisbal d’Empordà, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Foixà i Forallac, i equivaldria, per il·lustrar-ho, a prop de 27 hectàrees, el mateix nombre de camps de futbol.
Estalviar tràmits
La retirada d’amiant és una estratègia que s’ha mirat d’incentivar en els darrers anys, per l’efecte cancerigen d’inhalar pols amb microfibres d’asbest quan les plaques o el seu recobriment es fracturen. La consellera recordava el compromís de deixar “Catalunya lliure d’amiant”, i en aquest cas, la desgràcia meteorològica pot accelerar-ho amb exempció de tràmits.
A banda del cost de retirada, per part d’empreses especialitzades, caldrien teòricament permisos i autoritzacions de projectes que hi afegien un sobrecost i havien de rebre vistiplaus de les administracions. Ara s’aixequen, i la intenció de la consellera és que abans de final d’any s’hagin completat les feines, ja que a banda del contacte amb persones, hi ha el risc de granges i productors de pinsos o farratges en què els animals o els productes estan exposats al consum humà i dels animals.
Punt de recollida públic
L’Ajuntament de la Bisbal i el Consell Comarcal han habilitat un punt per recollir les restes de particulars i negocis. Caldrà cita prèvia , i s’hi podran començar a dipositar restes a partir de demà, a banda de recollir dos cops per setmana les restes empaquetades dins les bosses hermètiques que proporcionaran gratuïtament als afectats, a més d’equips de protecció individual per evitar el contacte dels obrers o voluntaris –que haurien de fer servir mascaretes amb protecció FFP3– amb les partícules del material.
La delegada del govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, va destacar la rapidesa en la resposta, a partir de la visita que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el vicepresident, Jordi Puigneró, van fer l’endemà mateix de la pedregada. En un primer moment, el govern va garantir la resposta per reparar els danys públics, com ara a les escoles afectades, també en les cobertes. Però ahir Jordà avançava també que estudiaran altres ajuts inicialment no previstos, com ara per a les plaques solars malmeses per la pedregada.