Veïns de Banyoles denuncien abocaments a la riera Canaleta
Es tracta d’unes aigües residuals molt probablement d’origen industrial, que han causat la mort de peixos a la zona de Mas Riera
Reclamen des de fa anys una intervenció decidida de l’Ajuntament
Uns abocaments d’aigües residuals contaminants que es detecten de tant en tant a la riera Canaleta, a l’altura de Mas Riera, al terme de Banyoles, han estat denunciats reiteradament pels veïns, que alerten del perjudici que suposa per a la fauna i per al regadiu dels horts que es nodreixen d’aquella aigua. Aquest estiu, com que baixava poca aigua, els abocaments eren més visibles i letals per a la fauna, i n’han deixat testimoni els peixos que hi han aparegut morts.
La identificació
Els veïns afirmen que tenen acotat el tram on es produeix l’aportació il·legal d’aigua bruta –a l’extrem sud del polígon industrial de la Farga– i que ho han explicat tant a l’Ajuntament de Banyoles com al de Porqueres (el municipi veí, el terme del qual comença en aquella zona) i als Agents Rurals, però que no han solucionat el problema. Asseguren que fa almenys deu anys que ho denuncien. “La impressió que tenim és que es passen la pilota uns als altres”, diu un portaveu dels veïns mobilitzats. En un escrit del febrer d’aquest any, des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles asseguraven als veïns que no havien detectat cap abocament al tram en què podien intervenir i que, pel que feia a la zona d’horts, calia que es posessin en contacte amb els Agents Rurals.
“Complicat”
No obstant, el regidor de Medi Ambient banyolí, Albert Tubert, va afirmar dimecres en aquest diari que ja estaven al cas dels abocaments i que ho estaven investigant. Se sap, per exemple, que la majoria dels abocaments solen produir-se quan plou fort i es preveu una crescuda de la riera, perquè és quan l’aigua residual pot quedar més diluïda i passar més desapercebuda. “Però és complicat identificar d’on surten exactament”, va justificar. El fet que a vegades s’hi afegeixin aigües grises d’algun sobreeixidor o d’una clavaguera trencada (com ha passat recentment arran d’una tempesta) ho està complicant encara més, hi va afegir. Sí que tenen identificada una substància contaminant en l’aigua abocada: taladrina (oli de tall de metalls) i, per tant, es confirmaria que la procedència dels abocaments és industrial.
Pocs mitjans
Aigües avall, a Porqueres, els abocaments preocupen a l’Ajuntament, segons afirma el regidor de Medi Ambient, Jordi Burch. “Tenim la zona bastant acotada, però pel que sembla no és en un sol lloc i això ens despista”, argumenta. Com a consistori, no tenen prou mitjans per detectar d’on surt exactament i per això –assegura– sempre que tenen coneixement d’un abocament avisen l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i els Agents Rurals.