SOCIETAT
Els veïns de Santpedor tornen a votar si recuperen les vaquetes
L’any 2019 els veïns van votar en contra de la festa per només 46 vots de diferència
Santpedor tornarà a votar aquest diumenge si recupera la festa de les vaquetes o no, després que un grup de veïns presentés més d’un miler de signatures per tornar a fer una consulta popular. L’any 2019 els veïns van votar en contra de mantenir aquesta festa per només 46 vots de diferència. Precisament aquest és l’argument que al·leguen els promotors de la consulta: “46 vots de diferència no és just per tirar enrere la festa”. De la seva banda, els partidaris del ’no’ creuen que no s’hauria d’haver tornat a organitzar una consulta i denuncien que el procés presenta “irregularitats”. L’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, justifica que l’Ajuntament estava obligat a acceptar la petició de fer una nova consulta “perquè la llei ho permet”.
Emparant-se en la Llei de consultes populars no refrendàries del 2014, un grup de ciutadans de Santpedor va recollir més d’un miler de signatures per demanar que es convoqués una votació sobre la recuperació de la festa de les vaquetes. La llei permet repetir una consulta quan fa més de dos anys que es va preguntar sobre un tema i, segons l’alcalde de Santpedor, el consistori es va veure obligat a activar tot el procediment. Tot i això, Xavier Codina deixa clar que l’Ajuntament no organitza res sinó que “posa els mitjans perquè es pugui fer la nova consulta”. “Demanar a la població quina és la seva opinió no ens ha de fer por, al contrari, és un acte de democràcia”, assegura Codina, que admet que no poden estar organitzant consultes cada dos anys sobre el mateix tema. “Algun dia s’ha d’aturar, però si el resultat hagués sigut a l’inrevés, els partidaris del ’no’ també haguessin pogut recollir signatures i demanar una nova consulta”, expressa.
De la seva banda, la Plataforma Animalista de Santpedor no entén que l’Ajuntament hagi decidit convocar una nova consulta i creu que no hi estan obligats. Un dels seus portaveus, David Serramitjana, explica que “el poble ja es va manifestar, va sortir el ’no’, i la decisió es va acatar per ple”. Segons ell, el que diu la llei de consultes és que “es permet votar cada dos anys sempre i quan els resultats de la consulta inicial no s’hagin aplicat i, en aquest cas, sí que es van aplicar els resultats”.
A més, els animalistes creuen que el procés ha comptat amb diferents “irregularitats” com ara que “s’han saltat alguns processos” i també “ho han presentat en un format que no tocava”. De fet, la Plataforma va presentar un recurs de reposició a l’Ajuntament i avança que, si el resultat és favorable pels partidaris de les vaquetes, emprendran accions legals.
Els promotors de la nova consulta creuen que els 46 vots de diferència que va haver-hi el 2019 entre els partidaris del ’sí’ i els del ’no’ no eren suficients per “tirar enrere una festa que mou més de 2.500 persones i que té més de 40 anys d’història”. Un dels membres de la comissió promotora de la consulta, Francesc Puiggròs, creu que la recollida d’un miler de signatures els va “refermar en què el poble necessitava fer una segona consulta”. “Molta gent, com que les vaquetes era un acte tan multitudinari, es va confiar i va pensar que guanyaria el ’sí’ i no va anar a votar”, relata Puiggròs, que diu que el resultat va ser una “gran sorpresa”.
El principal motiu que al·leguen els animalistes per demanar l’abolició de la festa és que els animals “pateixen maltractament”. Serramitjana diu que “hi ha estudis que demostren com pateixen les vaquetes i també com, en alguns casos, els animals que no estan acostumats a córrer tant després d’un correbou moren d’un infart”. Per la seva banda, els promotors de la consulta neguen categòricament que hi hagi maltractament animal: “Ens regim per les normes que posa la Llei catalana de les festes amb bous i seguim la llei al peu de la lletra”. “En els 40 anys d’història de la festa no hem tingut mai cap expedient ni sanció. És una festa molt neta, molt sana i amb cap tipus de maltractament animal”, expressa Puiggròs.
Posicionament del Parlament
L’alcalde de Santpedor considera que el debat sobre si cal prohibir o no els correbous o si al darrere hi ha maltractament animal no ha de correspondre als municipis i creu que és el Parlament qui ha d’entomar aquesta decisió. “El debat sobre si hi ha maltractament animal o no, no correspon a Santpedor i als pobles on encara hi ha correbous, crec que s’ha d’entomar des d’on pertoca que és el Parlament”, afegeix Codina.
La consulta popular tindrà lloc el diumenge 18 de setembre de 9 del matí a 8 del vespre. La pregunta serà: ’Santpedor ha de recuperar les vaquetes?’ i estan cridades a votar 6.639 persones dels 7.566 habitants. Hi haurà un únic col·legi electoral ubicat a l’edifici de Can Llovet i s’hi instal·laran tres meses.