Societat

L'Audiència de Barcelona confirma la condemna a dos càrrecs de Fecsa per l'incendi de Gaià

Tribunals

La secció cinquena de l'Audiència de Barcelona ha refusat diversos recursos i ha confirmat la sentència del jutjat penal número 1 de Manresa que condemnava dos responsables de Fecsa, José Antonio Garcia i Francesc Josep Archs, a sis mesos de presó i a pagar una multa de 3.600 euros cadascú per l'incendi de l'any 1998 a Gaià.
Aquesta sentència els considerava culpables d'un delicte d'incendi forestal per imprudència greu, i fixava indemnitzacions per a particulars i administracions en 849.254,78 euros. L'Audiència de Barcelona manté la condemna després de refusar els recursos dels condemnats, de la companyia elèctrica i d'alguns particulars i una societat que reclamaven més indemnitzacions.

Pals deteriorats
La sentència del jutjat de Manresa indicava que en una hora indeterminada del 22 de juny del 1998, els pals d'electricitat 25 i 26 propietat de Fecsa, situats dins d'un tram que està a Genescà, van caure perquè tenien la base podrida. En la caiguda, un conductor d'electricitat va tocar un arbre, es va trencar i va tocar aquest element un altre de similar provocant un curtcircuit. Les espurnes que van sortir del xoc entre els dos cables conductors van provocar un primer focus de l'incendi a terra.

Per refusar els recurs dels condemnats i de la companyia elèctrica, el tribunal ha tingut en compte els informes pericials dels tècnics de la Diputació de Barcelona i els testimonis dels agents rurals de la Generalitat que van declarar en el judici. Aquests van destacar que els pals d'electricitat ja estaven en mal estat en la revisió efectuada el 1996 per Fecsa, i no es van substituir fins després de l'incendi.

Com a conseqüència d'aquest incendi, que va començar el 22 de juny del 1998, es van cremar 192 hectàrees de terreny i vegetació forestal i 8 hectàrees de cultius dins del municipi de Gaià, provocant danys al domini públic mediambiental, del qual és responsable la Generalitat, a l'ermita de Santa Àgata, de la qual és titular l'Ajuntament de Gaià, i en sis finques de particulars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.