SOCIETAT
L’hospital Santa Caterina recrea parts que es poden complicar perquè al nadó no li surten les espatlles
S'ha fet una jornada de formació adreçada a obstretes i llevadores del centre i dels hospitals de Palamós i Vic
L’hospital Santa Caterina de Salt ha fet una jornada de formació per ensenyar a obstretes i llevadores com actuar en cas que el part es compliqui perquè al nadó no li surtin les espatlles. Aquesta dificultat, que no es pot predir, es coneix com a distòcia d’espatlles. Segons explica l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), en cas que es doni, cal actuar “amb celeritat i coordinació” per evitar lesions al nounat. La gran majoria d’aquestes distòcies es resolen sense seqüeles importants, però sí que en un 10% dels casos els nadons “poden presentar una lesió neurològica greu i persistent”. A la jornada de formació, on s’ha recreat un d’aquests parts, hi han pres part professionals del Santa Caterina i dels hospitals de Vic i Palamós.
En el marc de la Setmana Catalana de Simulació organitzada pel grup GESO (Grup Espanyol de Seguretat Obstètrica), l’Hospital Santa Caterina ha dut a terme una jornada de simulació per a l’entrenament en l’atenció al part en cas que el naixement es pugui complicar amb una distòcia d’espatlles.
La distòcia d’espatlles és la dificultat en la sortida espontània de les espatlles que requereix maniobres addicionals per produir l’expulsió fetal després de la sortida del cap. És una emergència obstètrica no predictible i en el 50% dels casos no està associada a factors de risc intrapart ni avantpart identificables, de manera que es pugui prevenir.
La complicació més greu que es pot derivar pel nadó és la lesió del plexe braquial. La gran majoria de casos es resolen sense seqüeles importants però existeix un 10% de recent nascuts que poden presentar una lesió neurològica greu i persistent.
Segons estudis, la seva incidència se situa entre el 0,6-3% dels parts vaginals. Per aquest motiu, és important que els professionals tinguin un entrenament previ per aconseguir la seva resolució de forma segura i, que permeti reduir les complicacions que se’n deriven.
El més realista possible
La jornada de la simulació, en què hi han participat professionals tant de l’hospital Santa Caterina de Salt com dels hospitals de Vic o Palamós, s’ha basat en recrear un escenari el més realista possible. El taller ha permès fer l’entrenament per part del personal sanitari que assisteix aquestes emergències en un entorn segur, sense causar un perill a les pacients.
Segons subratlla l’IAS, la formació conjunta d’obstetres i llevadores és “cabdal” perquè per afrontar aquest tipus d’emergències cal la participació i coordinació de tot l’equip que treball a una sala de parts, “ja que cal actuar amb celeritat i la màxima coordinació”.