10 coses que has de saber si vols llogar un pis a Barcelona
El preu de l’habitatge de lloguer s’ha incrementat en l’últim any
Segons l’últim estudi facilitat per HabitatSoft , durant el mes d’agost de 2022 el preu mitjà del metre quadrat va caure un -0,49 % mensualment, en la comparativa anual va incrementar-se un 4,73 %. Així doncs, llogar un pis és més car que fa un any en la major part de capitals de província del país i també a Barcelona.
Segons Ferran Font, director d’Estudis de pisos.com, aquest encariment en el mercat del lloguer “és un reflex fidel de la inflació disparada que està experimentant la nostra economia”. El problema del preu s’afegeix a l’escassa disponibilitat d’habitatge, que és el mal endèmic que sofreix el mercat immobiliari a tot el país.
Així doncs, si estàs pensant en viure a Barcelona , cal que et preparis per afrontar el repte i facis llista de totes aquelles coses que necessites saber abans de fer el pas, tant a l’hora de buscar com en el moment de signar el contracte amb el teu llogater.
1. Fixa’t un pressupost
És cert que el preu del lloguer a Barcelona està pels núvols i que és difícil trobar un habitatge que s’ajusti al pressupost. Per això cal que tinguis ben fixat el preu que estàs disposat a pagar pel lloguer d’un pis a Barcelona. Serà perfecte si les despeses del lloguer no sobrepassen el 30 % dels teus ingressos bruts mensuals.
2. Concreta les teves necessitats i objectius
Hi ha tants tipus de pisos i en tantes ubicacions diferents com persones buscant llogar un pis a Barcelona. Per tant, cal que abans de posar-te en marxa en aquesta cerca siguis concret respecte a quines són les teves necessitats. Vols viure a prop del lloc on treballes? És important per a tu tenir un centre de salut al costat de casa? Quina escola has triat per als teus fills?
3. Estudia les característiques del barri
A Barcelona hi ha tantes ciutats com barris existeixen i en té, ni més ni menys que 73. La seva història i ubicació fan de cada barri un lloc incomparable, amb una idiosincràsia pròpia, per ajustar-se als diferents tipus de famílies, característiques i necessitats. Perquè no és el mateix viure al Gòtic, que fer-ho a La Font d’en Fargues o a La Maternitat.
4. Acota la teva cerca
Ja saps quines són les teves necessitats i quin és el barri que més t’encaixa. Ara cal que utilitzis el cercador acotant la teva cerca al màxim. A través de pisos.com podràs posar la lupa al barri que vols i fins i tot podràs sortir-ne, per veure quins pisos i a quins preus pots trobar al districte del costat o més enllà.
5. Organitza les visites
Un cop hagis fet una primera selecció dels pisos que t’agraden, caldrà que truquis al particular o a l’agència que en gestiona el lloguer. És important que t’organitzis bé per tal de visitar la màxima quantitat de pisos d’una tirada. Fins i tot pots proposar-li a l’agència, si és el cas, fer una ruta per diversos habitatges de la zona i així condensar la teva cerca i aprofitar el temps.
6. Prepara’t les preguntes: resol dubtes
Et recomanem fer servir una petita llibreta on anotis tots els teus dubtes. Sabent quins pisos visitaràs, et recomanem tenir un llistat de necessitats a les quals posar tic durant la visita. I si encara et queden dubtes, pregunta. Aquest és el moment.
7. Comprova que tot s’ajusta a la legalitat
En un mercat tan gran com és el de Barcelona, hi ha la possibilitat que conflueixin ofertes de pisos de lloguer reals amb ofertes fraudulentes. Per tant, és fonamental que abans de signar res, aportar dades personals i bancàries o fer pagaments a través de transferències, targeta o al comptat, fem les gestions necessàries per assegurar-nos que la proposta de lloguer s’ajusta a la legalitat. Si tens qualsevol dubte, cal que t’adrecis a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que és l’organisme oficial que vetlla per garantir els drets de totes les parts.
8. Visita el pis
Pot semblar una obvietat, oi? Doncs bé, cal visitar el pis. No seria la primera ni l’última vegada que algú posa en lloguer un pis fantasma i algú altre cau a la trampa, aportant la quantitat econòmica corresponent als mesos de fiança o a diverses mensualitats per trobar-se, finalment, sense pis i sense diners. Compte amb les estafes.
9. Deixa clares les condicions
Un cop feta la visita, caldrà que arrendador i arrendatari deixeu clares quines seran les condicions. Aquí és important concretar quin és l’estat del pis, fer un inventari a l’entrada i a la sortida, acordar qui es farà càrrec de cada despesa o què fer en cas que hi hagi una avaria. A més a més, cal que l’acord oral es traslladi al contracte que signareu ambdues parts.
10. Signa un contracte
Moltes persones creuen que un contracte verbal no té cap mena de validesa i no és així. Un contracte de lloguer de paraula és tan vàlid com si fos per escrit. Malgrat això, el més recomanable sempre és formalitzar el contracte per escrit, llegir-lo i analitzar totes les clàusules amb cura.
Consulta qualsevol dubte que tinguis i demana les rectificacions que consideres abans de signar-lo. Una vegada fet el pas, ja serà massa tard.