Societat

L’arquebisbe de Lima clama per una Església “que acompanya”

Carlos Castillo és el convidat de la Tribuna Joan Carrera que es va fer dijous a l’hospital de campanya de Santa Anna

Un centenar de persones van sopar al claustre de la parròquia

“Quan el papa Francesc va usar la metàfora de l’Església com a hospital de campanya es referia a la necessitat urgent d’apropar l’Església a les perifèries, territorials i existencials. Hi ha tanta gent ferida que ens demana proximitat!”, va clamar dijous l’arquebisbe de Lima i primat del Perú, Carlos Castillo Mattasoglio, des del claustre de la parròquia de Santa Anna.

El bisbe peruà, que va fer una crida a apostar per una Església que acompanya, que s’apropa a les perifèries, va ser el convidat de la tercera edició de la Tribuna Joan Carrera, que organitza el Grup Sant Jordi en Defensa dels Drets Humans i El Punt Avui amb el suport d’una vintena d’entitats més. Aquesta tercera edició va consistir en un sopar col·loqui que es va fer al claustre de Santa Anna, una parròquia que va acceptar el repte de Francesc i que des del 2017 –i sota el guiatge del rector Peio Sánchez, el capellà Xavier Morlans i la religiosa teresiana Victòria Molins– posa en pràctica l’acolliment i l’acompanyament dels més necessitats d’una perifèria que, en aquest cas, malviu al centre d’una de les capitals més turístiques i de més èxit del món: Barcelona. Perquè a Santa Anna, on van “a curar-se” (a aixoplugar-se, a menjar i a assessorar-se) persones que no tenen cap més lloc on anar, s’hi pot entrar per la plaça de Catalunya.

Jornades internacionals

Aquesta parròquia convertida en hospital de campanya ha acollit aquesta setmana una trobada d’altres hospitals de campanya del món; per això Castillo havia vingut a la ciutat, perquè és una prioritat per a ell insistir en aquest projecte al Perú i l’Amèrica Llatina. “Seguint la idea del papa d’una Església acollidora, els hospitals de campanya com el de Santa Anna són comunitats, improvisades, sí, però comunitats de convivència i de respecte, on les persones es cuiden i empatitzen”. “En els hospitals de campanya –va dir– s’està fent “el prototip de la construcció d’un home i una dona nous”.

L’arquebisbe de Lima, teòleg, professor i pastoralista, va deixar clar que “no es tracta de fer proselitisme”, i va recordar que en aquests espais, que són esglésies catòliques, “es respecta la manera de fer i les religions i les opinions dels altres”. En aquest sentit va recordar que els “acollits” als hospitals de campanya també “són actors, que aporten experiències, que són lliures en les seves creences” i que tenen les seves pròpies opinions.

Tota la humanitat

“Amb aquestes petites experiències aixopluguem tota la humanitat”, va dir Castillo, que és fill espiritual d’un dels fundadors de la teologia de l’alliberament, Gustavo Gutiérrez Merino.

L’arquebisbe de Lima va apostar per aquesta manera d’evangelitzar i va citar Bartolomé de las Casas quan deia que la manera “preciosa” de portar l’Evangeli era “la suavitat, la tendresa i la delicadesa”. Va reivindicar l’alegria de l’Evangeli que el papa demana a Evangelii Gaudium. i va dir que la societat (més que anar a missa o seguir els dogmes) ha de tornar a “llegir els Evangelis” per poder fer front als conflictes que ens amenacen. “Davant d’un món que es desintegra, el papa diu: els únics projectes realitzables són la germandat”, va insistir.

Carlos Castillo va demanar: “Posem-nos les sabates de la humanitat” (perquè és ben sabut que ningú pot jutjar l’altre si no ha caminat amb les seves sabates) i va assegurar que l’única sortida per evitar la catàstrofe social que ens ve és “ajudar-nos entre nosaltres”, i va recordar que això és possible perquè “ho hem vist i ha estat una de les lliçons de la pandèmia”. Finalment va dir que no s’oblidés l’aposta de Francesc per la sinodalitat: “estimar, conversar i discernir junts”.

Dimarts, que es commemorava el 60è aniversari de l’obertura del Concili Vaticà II, s’inaugurava a la parròquia de Santa Anna la Trobada Mundial d’Hospitals de Campanya, en què van participar responsables d’aquests projectes de diversos països del món, entre els quals, l’Argentina, Jordània o el Perú. No hi va faltar l’impulsor de Mensajeros por la Paz, el pare Ángel, de Madrid. Aquesta trobada va cloure ahir amb la conferència Fer teologia des de les perifèries existencials. Què pensen els pobres de Déu i l’Església, en què van participar Sergio Massironi, director d’una enquesta que s’ha fet als usuaris dels hospitals de campanya del món; la monja beneta Teresa Forcades, responsable del treball a Barcelona, i l’arquebisbe de Lima, responsable del projecte a l’Amèrica Llatina.

En els hospitals de campanya s’està fent el prototip de la construcció d’un home i una dona nous
No es tracta de fer proselitisme. Es respecta la manera de fer i les creences dels altres, que aporten experiències
Amb aquestes petites experiències aixopluguem tota la humanitat
Carlos Castillo
arquebisbe de lima

Coca de recapte, truites i formatge

El centenar llarg de persones que van assistir al sopar col·loqui de la Tribuna Joan Carrera van menjar coca de recapte, truita i pa amb formatge. Les taules col·locades al voltant del claustre, les mateixes que diàriament fan servir els usuaris, les van muntar voluntaris i alguns dels nois que avui viuen “als nostres pisos d’oportunitat”, va explicar la religiosa Victòria Molins. L’escenari va ser molt adequat per entendre les explicacions de què és un hospital de campanya, i els assistents es van poder fer una idea del treball que s’hi fa. Va ser la tercera edició de la Tribuna Joan Carrera; en les anteriors, totes el 2022, els convidats van ser el cardenal de Rabat, el salesià criat a Badalona Cristóbal López, expert en diàleg interreligiós, i el teòleg romanès Wilhelm Danca, expert en esglésies orientals i que va parlar sobre el conflicte entre Rússia i Ucraïna. La Tribuna Joan Carrera té l’objectiu d’analitzar la situació actual del cristianisme a Europa i al món com a fet religiós, difondre les experiències de diàleg, comunicació i participació social, i potenciar la presència del fet religiós en la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia