Societat

Les altes temperatures fan del 2022 el primer any amb 6 mesos d’estiu

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET)creu que hi ha una gran probabilitat que es repeteixi en els propers anys

“L’anomalia càlida” de l’octubre fa 13 dies que dura, segons el Servei Meteorològic de Catalunya

L’augment de les temperatures que ha sofert Catalunya aquest 2022 ha fet que l’estiu tèrmic s’hagi prolongat sis mesos consecutius i, segons alerten des de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), hi ha una gran probabilitat que aquesta situació es repeteixi en els propers anys.

L’estiu de 2022, amb una temperatura mitjana de 24,1 °C, ha superat en 0,3 °C el rècord màxim anterior –l’estiu del 2003-– i és la primera vegada en els últims 82 anys que s’aconsegueix una anomalia trimestral tan elevada. Aquest augment de temperatures ha provocat que els que es poden considerar “valors estivals” es registrin més enllà de l’estiu (juny/juliol/agost), tant en mesos anteriors com a posteriors.

A més, els meteoròlegs alerten que l’escalfament atmosfèric, que ja s’ha detectat a escala global i regional, és un senyal evident de l’indubtable canvi climàtic.

L’augment de la temperatura mostra una tendència estadísticament significativa i afecta a tots els mesos de l’any, encara que no de forma homogènia Des d’AEMET indiquen que la tendència de l’augment d’e la temperatura és significativa, però això no implica que les pujades siguin en línia recta, sinó que tindran una forma de dent de serra ascendent.

Per tant, encara que no sigui el proper any o el següent, és clar que els valors tèrmics del 2022 es podran repetir en el futur i amb major probabilitat, adverteixen els experts.

La seqüència d’estius càlids que es va iniciar el 2015 s’ha perllongat un estiu més, però aquesta vegada amb un estiu sufocant, que com ja va ocórrer en el del 2003 ha superat àmpliament als més càlids de la sèrie 1940-2021.

Les peculiaritats d’aquest estiu han estat l’encadenament de seqüències càlides amb una total absència d’episodis relativament freds i l’elevat nombre de dies en els quals les temperatures diürnes i nocturnes s’han desmarcat dels valors normals, superant-los àmpliament.

Un altre paràmetre que delata la persistència de les altes temperatures nocturnes és el gran nombre de nits tropicals –mínimes superiors a 20 °C– que es van poder registrar en ciutats com Barcelona fins en 41 ocasions i amb temperatures superiors als 25 °C.

Les temperatures diürnes més elevades es van donar entre els dies 15-17 de juny, 15-17 de juliol i 12 d’agost. En aquests dies el promig de la temperatura màxima per a tota Catalunya va superar els 35 °C i és la primera vegada des de 1940 que ocorre tantes vegades en un sol trimestre.

Segons adverteixen des d’AEMET, hi ha un 40 % de probabilitats que la temperatura mitjana en els mesos d’octubre, novembre i desembre sigui superior als registres que es tenen des de 1940 i solament un 25 % que sigui un trimestre fred

Tretze dies d’anomalia

El Servei Meteorològic de Catalunya ha indicat aquest dimecres que “l’anomalia càlida” del mes d’octubre fa tretze dies que dura. La temperatura màxima d’avui ha superat lleugerament els 30 graus a sectors del prelitoral, especialment al Priorat, el Penedès i el Vallès, així com al pla de Bages. A Torroja del Priorat (Priorat) i a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) s’ha arribat a 30,9 graus. Aquesta nit el radiosondatge de Barcelona ha mesurat 19,8 graus a uns 1.500 metres d’altitud, 9 per sobre de la mitjana 1997-2021. El rècord d’octubre es va assolir el 2009 amb 21,4 graus, i en una segona quinzena el 1999 amb 21,2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.