Endesa atura una central de llum per falta d’aigua
La companyia adverteix que potser haurà d’aturar més centrals si no plou
La sequera i la falta de reserves als embassaments obligarà la companyia Endesa a aturar la producció d’electricitat a la central hidroelèctrica de Mequinensa (Baix Cinca), una de les més grans de la península. L’aturada es farà a mitjan novembre, ja que l’embassament es troba actualment per sota del 23% de la seva capacitat, el segon pitjor registre de la història d’aquest pantà, inaugurat l’any 1966. Segons ha explicat el cap del centre de producció de la companyia a la península, Ángel Garcia, en una entrevista a l’ACN, si continua sense ploure també podrien considerar aturar les centrals de Talarn i Gavet de la Conca, al Pallars Jussà, i les de Pont de Montanyana i Escales, a la Ribagorça.
I és que la sequera d’aquest any ha provocat una caiguda en picat de la producció hidroelèctrica a les centrals d’Endesa. Fins al punt que s’ha generat un 32% menys d’energia que en la mitjana dels darrers deu anys i caldria remuntar-se al 1989 per trobar una producció tant baixa.
I si es compara amb l’any passat, el descens ha estat de prop del 15% a la demarcació de Lleida i del 13,2% a totes les centrals que gestiona Endesa a Catalunya, una seixantena, la gran majoria a les comarques de Ponent i a l’Alt Pirineu i Aran.
Les centrals de les conques internes de Catalunya que gestiona Endesa han patit una caiguda de la producció del 51,8% respecte de la mitjana. A la demarcació de Lleida, les que més han baixat producció han estat les de la conca del Segre, amb un 53,5% menys respecte dels darrers deu anys, i un 41,9% menys que l’any 2021.
En espera de decidir què es fa amb les centrals del Pallars i la Ribagorça, en funció de les pluges que hi hagi aquest mes de novembre, el que sí que està decidit és aturar la producció de l’embassament de la Conca de l’Ebre per entendre que la seva situació és crítica. Endesa treballa de forma coordinada amb els diferents reguladors – la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) –, com també amb les administracions locals, per poder donar resposta a les necessitats puntuals relacionades amb la reserva d’aigua al territori.