Societat

Entre l’estalvi de llum i el gest simbòlic

Els ajuntaments gironins prenen mesures per reduir la despesa elèctrica dels llums de Nadal, però avisen que són més de caire pedagògic que d’estalvi real

Temporitzadors i reducció de dies són les principals mesures d’estalvi

La crisi energètica a causa de la guerra d’Ucraïna tindrà conseqüències en la il·luminació de Nadal que els ajuntaments de les comarques gironines instal·laran als seus municipis. Tot i que molts consistoris assenyalen que el marge d’estalvi és més aviat petit, la majoria prendran mesures per intentar reduir la factura de la llum. Ho faran, com expliquen en alguns casos, per motius més simbòlics i d’exemplaritat que no pas per l’estalvi real que es pugui aconseguir per a les arques municipals.

De fet, molts consistoris expliquen que ja han anat aplicant les mesures per reduir la despesa elèctrica els últims anys. D’entrada, la majoria han optat per fer servir la tecnologia LED, que és de baix cost, a les il·luminacions nadalenques. Això ha permès rebaixar la factura de la llum. Malgrat tot, la desmesurada pujada dels preus de la llum des d’inicis d’any fa que els ajuntaments busquin encara més solucions d’estalvi.

Per aconseguir-ho, alguns consistoris regularan les hores d’encesa dels llums amb l’ús de temporitzadors. En el cas de Salt, l’Ajuntament assegura que el 60% de la seva il·luminació és programable. Això, com faran a Figueres, permet tenir un horari per al cap de setmana i un altre per als dies feiners. Aquesta mesura, però, no és viable per a tots els ajuntaments a causa del cost d’aquests temporitzadors. En aquest cas, no queda cap més remei que encendre i apagar la decoració nadalenca junt amb tot l’enllumenat públic. Com explica Eduard Díez, regidor de Noves Tecnologies i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Llagostera, també hi ha la possibilitat de fer una segona línia elèctrica que segueixi la de l’enllumenat públic, però la inversió resulta massa cara pel poc estalvi que s’aconseguiria.

Una altra possibilitat per reduir la factura és acotar el nombre de dies d’encesa de la il·luminació nadalenca. Alguns consistoris han endarrerit uns dies l’obertura dels llums o els obriran per fases: primer encendran els de les zones comercials, per no perjudicar les compres nadalenques, i després la il·luminació de la resta de carrers i places.

Els consistoris han tingut en compte l’activitat comercial dels seus municipis per establir l’horari i els dies d’encesa de la il·luminació nadalenca. Alguns els han consensuat amb les associacions de comerciants. Alguns municipis encara no han informat sobre el seu pla d’il·luminació nadalenca. És el cas de Girona, que té previst definir-lo aquesta setmana i informar-ne la setmana que ve.

Selva

Més llums a Blanes, més eficients i menys temps

J.T. / R.E

A Anglès reduiran la factura energètica dels llums de Nadal, però no han concretat encara la manera. Fonts municipals han avançat que des del punt de vista tècnic serà fàcil de resoldre al carrer de la Indústria, però no tant a la resta de vies. Un altre cas rellevant és el del municipi de Blanes. A banda del treball que s’ha fet per reduir el consum, L’any passat la il·luminació s’engegava a les 17.30 h i s’apagava a les 22.30 h, i enguany en seguiment de les mesures pel canvi climàtic i estalvi energètic l’apagaran a les 22 h. L’any passat es van destinar uns 60.000 euros a la decoració nadalenca, el doble que el 2022, amb nova decoració LED.

Ripollès

A Ripoll estudien l’abast de la reducció

R. E

L’Ajuntament de Ripoll té decidit que tindrà els llums de Nadal menys estona encesos per reduir la factura energètica, però encara no s’han concretat els nous horaris. En qualsevol cas, l’estrena de la il·luminació nadalenca, que com sempre se centrarà principalment als carrers del centre, serà el divendres 2 de desembre. L’Ajuntament ha explicat que des de fa anys es van renovant les lluminàries perquè totes les seves bombetes siguin de tipus LED.

D’altra banda, s’ha previst que les activitats infantils s’organitzin de manera que consumeixin poca electricitat.

Alt Empordà

Menys temps d’encesa entre setmana a Figueres

JOAN PUNTÍ

La capital de l’Alt Empordà, Figueres, optarà per la contenció en l’encesa de l’enllumenat nadalenc. Ho farà a través del control horari de la il·luminació, que s’inaugurarà el dia 25 d’aquest mes de novembre. La retallada serà horària, de manera que entre el dilluns i el dijous de cada setmana la lluminària estarà encesa només fins a les 22 h. Els caps de setmana s’allargarà fins a mitjanit. Aquest any ja tots els punts de llum dalinians seran de tecnologia LED. Feia uns anys que, en cada edició, se n’havien substituït més. Finalment la substitució ja és completa. Hi haurà 127 figures dalinianes i un total de 497 figures per 2.600 metres quadrats de llums. A l’Escala hi haurà uns 300 punts, tots de tecnologia LED. L’Ajuntament està pendent d’obrir converses amb comerciants per decidir les hores totals d’encesa, però a hores d’ara no hi ha res decidit. S’instal·laran a principis de desembre. A Castelló d’Empúries està previst de reforçar la il·luminació de l’entrada d’Empuriabrava i l’encesa es farà el dia 2 de desembre, per poder-la tenir en servei coincidint amb la Fira de Nadal dels dies 3 i 4. La gran majoria de llums estan connectats a l’enllumenat públic i, per tant, estaran temporitzats per aquesta via. N’hi ha alguns, però, que ja disposen d’encesa pròpia.

Garrotxa

A Olot els llums estaran encesos 199 hores menys

R. E

El divendres dia 25 d’aquest mes es començaran a encendre els llums de Nadal dels carrers d’Olot, sobretot en els que es consideren més comercials. En total, la capital de la Garrotxa tindrà encès l’enllumenat nadalenc 199 hores, una xifra que és un 13% inferior a la d’ara fa un any. Es calcula que això permetrà una despesa energètica entre un 10 i un 15% inferior. La manera d’aconseguir aquesta rebaixa s’ha consensuat entre l’Ajuntament, l’Associació de Comerciants d’Olot (ACO) i l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa: avançar l’horari de tancament i iniciar els dies d’il·luminació de la ciutat en dues dates diferents.

L’enllumenat de la zona comercial s’encendrà el 25 de novembre a les 17.30 h i no serà fins una setmana més tard, el divendres 2 de desembre, quan s’encendran les il·luminacions a la resta de carrers i places on hi haurà llums nadalencs. Pel que fa als horaris, de diumenge a dijous, l’encesa començarà a les 17.30 h i s’acabarà a les 22 h; mentre que els divendres i els dissabtes s’obriran a la mateixa hora però es tancaran a les 22.30 h. Es farà una excepció en les dates del 24, 25 i 31 de desembre i el 5 de gener i aquests dies la il·luminació durarà fins a la 1 h de la matinada del dia següent. A l’Ajuntament han subratllat que des de fa uns anys totes les lluminàries nadalenques de la ciutat tenen bombetes LED, de poc consum.

Gironès

A Salt el 60% dels llums es poden programar

M.S.

Llagostera no té capacitat de regular les hores d’encesa dels llums de Nadal perquè es connecten a l’enllumenat públic i la instal·lació de temporitzadors és massa cara (80 euros cada dia). A canvi, encendrà la il·luminació en dues fases. La de la zona comercial, per la Puríssima, i la perifèrica, una setmana més tard. A Salt consolidaran l’encesa de llums al desembre, com ja van fer l’any passat. La il·luminació programable (un 60%) es retallarà dues hores respecte a l’any passat (de 18 a 23 h). A Sant Gregori, que té una partida de 22.000 euros per a la il·luminació de Nadal, pràcticament no tenen marge per acotar els dies d’encesa, atès que ja s’han anat reduint els últims anys.

Baix Empordà

Una renovació de decoració que fa anys que aposta per alternatives més eficients

J.trillas

L’aposta al Baix Empordà és actuar en dues vies, i importants, la renovació de les lluminàries per altres de més eficients, tipus LED, i, també, valorar la reducció del temps que estarien enceses. Pel que fa a la primera, als llums, la renovació de les decoracions no és nova i ja fa temps que es van substituint per altres de molt més eficients, com ara les LED. També és cert que molts municipis els darrers anys han optat, també a poc a poc, per ampliar les zones on s’instal·len. A Palamós, sense anar més lluny, una de les principals novetats que tindrà enguany aquesta decoració serà la instal·lació d’una gran esfera, una figura en 3D i en forma de bola de Nadal, que s’ubicarà sobre el paviment, concretament a la plaça dels Arbres a la confluència amb el carrer Major, i que s’il·luminarà completament amb llums LED. A Sant Feliu de Guíxols, aquest any s’intenta reduir el consum energètic amb menys hores d’encesa per optimitzar recursos, als punts on la instal·lació ho permeti. Molts dels ornaments ja estan posats. Els llums de Nadal, com en anteriors edicions, són LED. A Santa Cristina d’Aro ja es va fer una inversió important per renovar la majoria de llums LED per estalviar energia. Un treball que es va iniciar molt abans fins i tot de l’actual llei que vol reduir el consum energètic. Aquesta any s’està estudiant, si bé encara no hi ha cap decisió presa, un sistema de temporitzadors per reduir el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.