Societat

Mil veïns tallen durant dues hores la N-II a Vilassar per demanar el desviament de la via

Unes mil persones han tallat aquest diumenge al migdia la carretera N-II al seu pas per Vilassar de Mar durant dues hores per demanar el desviament immediat d'aquesta via al seu pas per la comarca del Maresme i que l'autopista C-32 sigui lliure de peatge.

L'acte, convocat per la Coordinadora No-NII, tenia un caràcter reivindicatiu-festiu i ha finalitzat cap a les 14:00 hores, després que els manifestants tallessin al llarg d'un quilòmetre en els dos sentits de la marxa la circulació en aquesta via, que és una de les que suporta més congestions de trànsit de Catalunya.

Mentre ha durat el tall, els participants en la protesta han participat en activitats lúdiques, com construccions castelleres i competicions esportives i els més petits han pogut jugar amb castells inflables.

El portaveu de la Coordinadora No-NII, Toni Esteban, ha explicat que la plataforma ha recollit 5.000 firmes de suport en un mes, ha destacat que aquesta és la primera d'altres accions que es pensen realitzar.
La coordinadora té previst celebrar la setmana que ve reunions per concretar quines seran les accions de protesta que emprendran a partir d'ara i que, segons el seu portaveu, "no seran vandàliques, però sí visibles, perquè els ciutadans se n'assabentin de les nostres reivindicacions".

"Volem que la carretera sigui una via cívica, urbana i sostenible. El 95% dels conductors que passa per aquí no para a Vilassar, així que considerem que poden circular per un altre lloc", ha manifestat Esteban.

Entre els assistents a la protesta hi havia el portaveu d'Economia i Hisenda del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Sánchez Llibre, que ha destacat que "a la comarca del Maresme estem cansats de sentir-nos discriminats respecte la resta de Catalunya en matèria de mobilitat".

Sánchez Llibre ha expressat el seu desig que "l'actual N-II es converteixi en un passeig marítim i que en la pròxima legislatura es portin a terme els estudis per fer viable el seu trasllat per sota de l'autopista C-32 i es converteixi en una autovia sense peatge".

De la seva banda, el portaveu del grup d'ERC al parlament català, Joan Ridao, que també ha participat a l'acte, ha assenyalat que el trasllat de la carretera N-II ha "d'anar acompanyat de l'exigència a Madrid que es desdobli la línia ferroviària C-1 i d'un rescat selectiu dels peatges en general".

El també candidat d'Esquerra a les pròximes eleccions s'ha compromès a impulsar "el rescat selectiu del peatge de la C-32 entre Montgat i Mataró, que tindria un cost estimat de 750 milions d'euros i que seria factible amb una millora substancial del sistema de finançament".

També ha participat en la jornada de protesta el diputat i exconseller de Medi Ambient de la Generalitat, l'ecosocialista Salvador Milà, que ha afirmat que el trasllat de la N-II i la gratuïtat del peatge han de contemplar també unes "solucions tècniques econòmiques que permetin potenciar el transport públic i elements com el carril bici".

La Coordinadora No-NII, integrada per les plataformes cíviques de Premià de Mar, El Masnou i Vilassar de Mar, es va constituir a finals de l'any passat i és l'única interlocutora davant l'administració per aconseguir el trasllat de la carretera i alliberar el peatge de l'autopista del Maresme.

La coordinadora té previst celebrar un altre acte el pròxim 7 de febrer en record de l'alcalde de Premià, Jaume Batlle, coincidint amb l'aniversari de la seva mort per accident de trànsit en aquesta mateixa carretera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.