Societat

La Generalitat estudia prohibir la distribució de bosses de plàstic en comerços

Consum

La Generalitat estudia fixar un impost que gravi el consum de bosses de plàstic i fins i tot prohibir completament la seva distribució en els comerços amb l'objectiu de reduir la utilització d'aquests productes, que suposen prop d'un 2% dels residus municipals que es generen a Catalunya.

Les altres possibilitats amb què treballa el departament de Medi Ambient són tornar al consumidor el cost de la bossa de plàstic que no utilitzi i prohibir la seva distribució gratuïta, fent pagar al client el cost de cada bossa que agafi, segons que ha informat avui la conselleria en un comunicat.
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ja ha encarregat un estudi per conèixer les alternatives jurídiques i econòmiques de què disposa la Generalitat per aconseguir reduir el consum indiscriminat de bosses de plàstic a la comunitat.

La sol·licitud d'aquest informe s'ha realitzat de manera paral·lela a les negociacions que hi ha en curs entre l'Agència i les cadenes de distribució alimentària per aconseguir disminuir el consum de les bosses de plàstic, que en l'actualitat es distribueixen de manera gratuïta en la gran majoria de comerços.

De moment, l'únic conveni que ha signat l'ARC ha estat amb el grup de supermercats català Bon Preu, que torna en efectiu als seus clients dos cèntims d'euro per cada bossa de plàstic que eviti agafar, partint de la base que aproximadament s'utilitza una borsa per cada deu euros de compra.

L'ARC segueix apostant per aconseguir un conveni d'abast estatal en aquest sentit, si bé comença a valorar la possibilitat d'impulsar canvis legislatius que li permetin arribar als objectius del seu programa de gestió de residus municipals de Catalunya 2007-2012, amb què es vol reduir el consum de bosses de plàstic en un 30% per a l'any 2009 i en un 50% per a 2012.

Diversos països i ciutats del món, com Austràlia, Irlanda o França ja estan adoptant mesures per frenar-ne el consum i fomentar-ne la reutilització.

Des del març de 2006, l'ARC està treballant a Catalunya per aconseguir un acord voluntari amb la distribució alimentària, a fi d'implantar les mesures necessàries que permetin reduir l'ús i consum d'aquests envasos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.