Una veïna de Granollers porta a judici un fons immobiliari per les “clàusules abusives” del seu contracte de lloguer
El Col·lectiu Ronda i el Sindicat de Llogateres destaquen que és un procés “pioner” per acabar amb pràctiques il·legals
La Sílvia Torres, una veïna de Granollers, ha portat el fons immobiliari Azora a judici per denunciar les “clàusules abusives” que, a parer seu, conté el contracte de lloguer del pis on viu. En un procediment que ha arrencat aquest divendres a la Ciutat de la Justícia, la demandant reclama que s’anul·lin les pujades a les quals està obligada a fer front a través d’una “bonificació” que li suposava un encariment del 30% des d’aquest gener. “Vull destacar dos conceptes: injustícia i impotència”, ha lamentat en declaracions a la premsa abans d’entrar a judici. A parer seu, no és “just” que s’assabentés per un burofax que la seva renda es multiplicaria “sense cap raó”.
“Ara és el moment, i per això aquest judici pot ser pioner i és important”, ha destacat per la seva part l’advocada de Col·lectiu Ronda Montse Serrano, qui ha afegit també que els darrers anys s’han fet molts contractes amb clàusules “abusives” del tot “generalitzades”. “És rellevant traslladar aquests judicis d’abusivitat que hem fet en altres àmbits com el bancari al dels arrendaments”, ha agregat. En el cas de la Sílvia, demana que no hagi de fer front a la pujada fora de llei del seu arrendament i que se li retornin les quotes d’una assegurança de protecció de pagament que va haver de firmar i pagar.
Segons l’advocada, està previst que el judici a Azora tingui dues sessions. “S’haurà de determinar la nul·litat de deu clàusules incorporades en un contracte d’arrendament que va subscriure la Sílvia i el seu pare amb el fons voltor Lazora (filial d’Azora). El jutge haurà de determinar si són abusives perquè incompleixen la llei d’arrendaments urbans o bé la normativa de consum”, ha agregat.
Entre les clàusules denunciades n’hi ha una que, segons el Col·lectiu Ronda, busca “eludir” la prohibició incrementar la renda per sobre de l’IPC establint el que consideren una “ficció” d’increment. Com? A través d’una bonificació que s’aplicava els tres primers anys de contracte de la Sílvia, però que el quart anys havia de suposar un increment important del lloguer.
Per part del Sindicat de Llogateres, l’organització que va canalitzar el cas fins a la Justícia, denuncien que és “habitual” que molts contractes d’arrendament incorporin aquestes condicions abusives. “Passa en moltes situacions i contractes, per això és rellevant informar-se, organitzar-se, assessorar-se i plantar cara”, ha apuntat el portaveu de l’entitat Enric Aragonès. En aquest sentit, ha recomanat a tots els llogaters llegir-se i negociar les condicions fins i tot quan els seus contractes ja estiguin signats.
“També creiem rellevant que la futura llei d’arrendaments incorpori la llista de clàusules que no poden ser incorporades als contractes i que, per tant, no hàgim d’anar cas per cas”, ha reclamat. Tanmateix, ha recordat que els abusos no es donen únicament en arrendaments amb grans tenidors o fons d’inversió, sinó també en contractes entre particulars. En aquest sentit, Aragonès ha afegit que espera reunir-se aviat amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, per tractar aquest assumpte.