Estat espanyol
La fiscalia demana 31 anys de presó per a Sito Miñanco i 9 a Boye
Antidroga acusa el lletrat de delictes de blanqueig de capitals i falsificació quan representava el presumpte narcotraficant
També reclama una multa d’almenys 3,1 milions d’euros i la inhabilitació de l’advocat de Carles Puigdemont
La Fiscalia Antidroga espanyola ha sol·licitat una pena de 31 anys i mig de presó per a José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, per dirigir presumptament un entramat que pretenia introduir a l’Estat gairebé quatre tones de cocaïna. A més, demana una pena de 9 anys i mig a l’advocat Gonzalo Boye, que també representa l’eurodiputat de Junts i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, per suposadament blanquejar beneficis d’operacions de narcotràfic.
Després que l’Audiència Nacional acordés obrir judici oral contra tots dos i contra més de mig centenar d’investigats, la Fiscalia Antidroga ha remès ja el seu escrit d’acusació en la causa.
A més de la pena de presó, el fiscal demana una multa de més de 950 milions d’euros per a Prado Bugallo, a qui acusa d’un delicte contra la salut pública comès per organització criminal, un altre de blanqueig de capitals i un delicte continuat de falsificació.
El fisca també acusa Gonzalo Boye d’aquests dos últims càrrecs i li reclama una multa d’almenys 3,1 milions d’euros i la seva “inhabilitació especial per a l’exercici de la professió d’advocat durant el temps de la condemna”.
En el seu escrit d’acusació, conegut aquest dimarts, Antidroga explica que després de la investigació desenvolupada en aquesta causa es va aconseguir identificar dues operacions concretes a través de les quals Sito Miñanco “i l’entramat que liderava pretenia introduir enormes quantitats de cocaïna a Espanya”. La primera a l’octubre de 2017, quan va ser interceptat un carregament de 3,3 tones de cocaïna i es van la detenir set tripulants. La segona va ser desarticulada un mes després, quan es va aconseguir intervenir un contenidor de cocaïna a Holanda que amagava 615 quilos de la mateixa substància.
La jutgessa que va investigar aquesta causa va situar Gonzalo Boye, llavors advocat de Sito Miñanco en un altre procediment, en una operació per recuperar 889.620 euros que havien estat confiscats per la Policia a l’aeroport de Barajas, amagats en una maleta d’un dels membres de l’organització.
“Amb el propòsit d’acreditar l’origen lícit dels diners intervinguts”, diu la Fiscalia, Boye hauria col·laborat, juntament amb altres advocats, en la confecció d’uns contractes de compravenda d’unes lletres de canvi. Un negoci que, segons el fiscal, “no presentava cap lògica comercial”.