Societat

Pla de xoc contra la pobresa als barris més vulnerables de l’àrea metropolitana

L’AMB activa un programa d’ajuts als barris més marginals per millorar les condicions de vida de les persones vulnerables

Amb l’objectiu d’incrementar l’equitat territorial, combatre situacions de pobresa extrema i atendre els col·lectius més vulnerables, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha activat un pla de xoc dotat amb 10 milions d’euros fins al 2024. Els ajuts es vehicularan a través d’una vintena de projectes presentats per 14 ajuntaments metropolitans (Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà, l’Hospitalet, Sant Boi, el Prat i Gavà) i tindran un impacte directe en una quarantena de barris de barris metropolitans on s’ha detectat un nivell de vulnerabilitat i marginalitat de la població més extrem.

Quatre eixos principals

El programa es divideix en quatre eixos estratègics a partir dels quals els ajuntaments han enfocat els projectes presentats a l’AMB per optar a la subvenció: educació, fractura social, bretxa digital i adaptació social; millora de la relació entre les necessitats de formació, la demanda de feina i l’oferta d’ocupació; mesures de cohesió social; i habitatge digne per atendre situacions singulars, rehabilitació d’espais i transició ecològica. El vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, destaca que el fet de millorar les rendes de les persones més vulnerables “permet que aquestes persones puguin accedir a activitats públiques que els permeten millorar la seva cultura, la seva situació social, la seva capacitat d’integració i, en definitiva, les seves condicions de vida”.

En aquesta primera convocatòria s’ha pogut atendre totes les sol·licituds presentades, cosa que satisfà els màxims responsables de l’AMB perquè demostra la viabilitat i oportunitat d’aquest pla, segons va explicar el coordinador general de l’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB, Antoni Farrero, en la presentació dels resultats. Farrero va voler destacar l’esforç que han fet els ajuntaments a l’hora de redactar els projectes i fer-los compatibles amb les bases de la convocatòria.

El fet que aquest pla focalitzi els ajuts als barris més marginals permet actuar directament amb els col·lectius socials més vulnerables. És el que s’anomena vulnerabilitat urbana, que es produeix quan conflueixen processos d’exclusió socials en àrees urbanes metropolitanes. Les àrees vulnerables estan afectades estructuralment per la desigualtat i especialment exposades a crisi de naturalesa diversa (economia, social, sanitària, climàtic, etc.).

La concentració d’aquests factors de risc propicia la retroalimentació, perpetuant els riscos d’exclusió de la població resident en aquests barris. Aquesta situació es manifesta de manera intensa als eixos del Besòs i el Llobregat, segons assenyalen els responsables de l’AMB. La majoria dels catorze municipis que han estat seleccionats han presentat un projecte, tret de Cornellà, que n’ha presentat dos, i de Barberà del Vallès i Gavà, que n’han presentat tres cadascun. La convocatòria de les bases ja fixava un límit d’un milió d’euros de despesa finançable per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La junta de govern de l’AMB va aprovar els vint projectes presentats en la seva reunió de final de novembre i els ajuntaments podran començar a executar-los a partir de l’1 de gener del 2023 i tenen temps per completar l’execució fins al 31 de desembre del 2024.

Incidència directa

El programa integral de barris per a la millora de rendes de l’AMB pretén tenir un impacte directe entre la població més vulnerable dels barris metropolitans on s’ha detectat un major desequilibri social.

Per això, els projectes presentats fan especial incidència en l’articulació de mesures que permetin avançar en l’eliminació d’aquests desequilibris socials i econòmics a les zones afectades; afavorir les capacitats personals, familiars i socials de les persones i comunitats que permetin propiciar una convivència harmoniosa i enriquidora entre els residents d’aquests barris; coordinar els diferents actors econòmics i socials per tal de trobar un equilibri dins del marc de l’ocupació que possibiliti un nivell de vida digne per als habitants d’aquests barris; i garantir unes condicions de seguretat als espais públics i de convivència veïnal que permetin desenvolupar amb normalitat activitats de caràcter econòmic i social.

Resoldre problemes enquistats

Els 14 municipis que s’han presentat a aquesta convocatòria esperen poder resoldre a través d’aquests ajuts alguns dels problemes enquistats en barris tradicionalment desfavorits, com el fracàs escolar, el sensellarisme, l’atur, la bretxa digital o la millora de les condicions bàsiques de salut dels habitants. Un dels altres aspectes que aborden alguns dels projectes és la mateixa seguretat de les persones, especialment la gent gran i els col·lectius més joves, així com l’atenció a les víctimes de violència masclista.

20
projectes són els que han estat seleccionats en aquesta primera edició
9,8
milions d’euros és el pressupost d’aquest programa 2022-2024
14
municipis de l’àrea metropolitana s’han pogut acollir a aquesta primera convocatòria
69,7%
del pressupost l’aporta l’AMB i la resta l’assumeixen els ajuntaments beneficiaris

Dinou milions més en altres plans socials

L’Àrea Metropolitana de Barcelona té en marxa, a més del pla de barris, altres plans de suport a les polítiques municipals per lluitar contra la desigualtat social i afavorir el desenvolupament econòmic inclusiu. Per un costat, el pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2022-2023, dotat amb un pressupost de 15 milions d’euros, posa el focus en la millora de les condicions i la qualitat de vida de la ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona mitjançant el reforç de la cohesió social i la convivència, i l’accés a una feina digna. El pressupost es reparteix al 50% cada any: 7,5 milions el 2022 i 7,5 milions el 2023.

El pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis, conegut com el pla ApropAMB, es focalitza en l’impuls del reforç educatiu i la cura de persones de col·lectius vulnerables, la potenciació del talent femení i la dinamització del comerç local i els professionals autònoms. Aquest pla té una dotació econòmica de 4.150.000 euros que s’han destinat a la subvenció de projectes executats durant el 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.